Novi bager na kolubarskim kopovima

BM

EPS i nemački „Tisen Krup“ potpisali ugovor za nabavku novog bagera za površinski kop „Tamnava Zapad“, na kome se planira povećanje proizvodnje uglja do 14 miliona tona godišnje, kako bi se prevazišao nedostatak lignita za obrenovačke termoelektrane.

Elektroprivreda Srbije i nemačka kompanija „Tisen Krup“ potpisali su danas ugovor vredan 17,97 miliona evra za nabavku novog bagera za otkopavanje uglja na Površinskom kopu „Tamnava Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“.

Nabavka bagera SchRs 630 25/6 biće finansirana iz tekućih sredstava EPS-a. Rok za završetak posla je 20 meseci. Domaće firme biće angažovane na delu radova, vrednih 8,89 miliona evra, dok će preostali deo vitalne opreme, vredan devet miliona evra, biti nabavljen od renomiranih evropskih firmi, navedeno je u saopštenju EPS-a.

„Tisen Krup“ je izabran kao najpovoljniji ponuđač na tenderu raspisanom početkom novembra prošle godine. Pored ove kompanije ponude su dostavile još tri renomirane firme: švedski „Sandvik“, poljski „Kopeks Famago“ i nemački „Takraf.

Kolubara - površinski kop uglja
Kolubara - površinski kop uglja

Ovo je deo projekta nabavke nedostajuće rudarske opreme za PK „Tamnava Zapad“ za održavanje proizvodnje uglja od 12 miliona tona godišnje, i povećanje proizvodnje u narednih nekoliko godina na 14 miliona tona godišnje, radi prevazilaženja nedostatka dovoljne količine uglja za ostvarivanje elektroenergetskog bilansa u narednih nekoliko godina.

„Tisen Krup“ je dugogodišnji partner EPS-a i Rudarskog basena „Kolubara“ i saradnja je uvek bila veoma uspešna. Nabavkom ovog bagera EPS i „Kolubara“ će povećati kapacitet proizvodnje i sigurnost snabdevanja ugljem,“ – rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a ističući da je važno i to što će glavni podizvođač “Tisen Krupa“ biti „Kolubara Metal“ sa svojim podizvođačima. Na taj način će veliki deo domaće mašinogradnje biti učesnik u ovom poslu.

Detlef Nojhaus, član Upravnog odbora „Tisen Krupa“, rekao je da je ova kompanija ponosna što učestvuje u razvoju EPS-a i RB „Kolubare“, te da će novi bager biti spoj poznate i nove tehnologije. Narednih meseci predstoji zajednički rad sa podizvođačima u projektovanju i izradi bagera, teškog 1.650 tona.

„Nabavka ovog bagera je početak druge faze investicija u RB „Kolubara“. Tokom narednih godinu dana biće uloženo 150 miliona evra u nabavku nove opreme. Nabavićemo jedan novi sistem na polju „C“, odlagač za Površinski kop „Tamnava Zapadno polje“ i opremu za homogenizaciju uglja,“ rekao je Nebojša Ćeran, direktor RB „Kolubara“.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...