Holandija kompenzuje zatvaranje TE na ugalj uz blagoslov Brisela

BM

Sa obrazloženjem da to smanjenju emisije CO2 Brisel je odobrio Holandiji kompenzaciju elektrani na ugalj Hemveg zbog njenog ranog zatvaranja.

Evropska komisija zaključila je da je kompenzacija u iznosu od 52,5 miliona evra odobrena jednoj elektrani na ugalj od strane vlade Holandije zbog prevremenog zatvaranja elektrane, u skladu s pravilima EU-a o državnoj pomoći. Ta mera doprineće smanjenju CO2 bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu EU, konstatovala je Komisija, piše Bilten AERS-a.

Izvršna potpredsednica Margaret Vestager, zadužena za politiku konkurencije, rekla je: „U kontekstu evropskog zelenog plana postupno ukidanje elektrana na ugalj može presudno doprineti transformaciji u klimatsko neutralnu ekonomiju. Istovremeno, države članice možda će morati da kompenzuju te kompanije u skladu s nacionalnim pravilima i pravilima o državnoj pomoći EU. Naša je procena da holandska mera kompenzacije elektrani na ugalj Hemveg zbog njenog ranog zatvaranja preterano ne narušava konkurenciju na jedinstvenom tržištu EU.”

Holandija je 11. decembra 2019. godine usvojila zakon kojim je zabranila upotrebu uglja za proizvodnju električne energije najkasnije od 1. januara 2030. godine. Iako je za četiri elektrane na ugalj odobren prelazni period od pet do deset godina, elektrana Hemveg morala je da se zatvori pre 1. januara 2020. godine, što je rezultiralo komercijalnim gubicima za kompaniju koja upravlja tim postrojenjem. Vlada Holandije je zbog toga odlučila da kompaniji odobri kompenzaciju od 52,5 miliona evra.

Komisija je, odobravajući ovu kompenzaciju ocenila da će:

• mera doprineti smanjenju emisije CO2, jer Hemveg emituje oko 3,6 megatona CO2 godišnje; i

• da plaćanje adekvatno nadoknađuje Hemvegu dobit koju bi mogao ostvariti da je nastavio s poslovanjem.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...