Bugarska zavisna od struje iz uglja

Bugarska, koja, inače, uvozi više električne energije nego što izvozi, mora tokom naredne decenije aktivno da traži mehanizme zamene uglja ili tehnologije koje ne zagađuju životnu sredinu, jer 60% električne energije proizvodi u termoelektranama.

Zeleni sporazum EU, koji predviđa postepen prelazak ka ekonomiji sa niskim sadržajem ugljen-dioksida je za Bugarsku veliki problem, jer 60% električne energije ova zemlja proizvodi u termoelektranama sagorevajući ugalj, izjavio je juče premijer Bojko Borisov pred bugarskim novinarima za vreme svoje radne posete Briselu.

Borisov ističe da u narednih deset godina Bugarska mora aktivno da traži mehanizme zamene uglja ili tehnologije koje ne zagađuju životnu sredinu, piše Bnr.bg.

Bugarska, inače, uvozi više električne energije nego što izvozi. Ukupna proizvodnja električne energije u Bugarskoj opala je za više od 15%, dok je kod hidroelektrana proizvodnja prepolovljena.

Mnogi proizvođači planiraju remonte, što će potvrditi novi profil Bugarske kao neto uvoznika struje, piše bnr.bg. Od početka godine do 2. februara ova zemlja je uvezla 570. 684 megavat-časova, što je za 108,21% više u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, izvoz električne energije smanjen je za oko 33,67% u odnosu na januar 2019. godine - na 507.749 megavat-časova.

Sve to potvrđuje da su zbog visokih cena na berzi kod nas kompanije primorane da kupuju električnu energiju iz inostranstva. Primera radi, cena električne energije u segmentu „Dan unapred“ na Bugarskoj nezavisnoj energetskoj berzi za 4. februar iznosi 43,25 evra po megavat-času, dok se u Nemačkoj i Francuskoj ona prodaje po ceni od 28 evra po megavat-času, piše izdanje capital.bg.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...