Japan gradi 22 nove termoelektrane na ugalj

M.L.

Japan, koji ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju najavljuju kao jednu od "najzelenijih" olimpijada u istoriji, planira gradnju čak 22 termoelektrane na ugalj.

U vreme kada se u mnogim zemljama širom sveta zatvaraju termoelektrane na ugalj vlada Japana odlučila je ovih dana da u narednih pet godina izgradi 22 ovakve elektrane, piše Njujork Tajms (The New York Times).

Zanimljivo je da Evropska unija istovremeno planira da se od Evrope do 2050. načini prvi klimatski neutralni kontinent.

Prema novinarki Hariko Tabuči iz ovog lista, u Japanu, inače jednoj od ekonomskih i tehnološki najrazvijenih zemalja sveta, trećoj po veličini privreda na svetu, na ovu problematiku gledaju dosta drugačije. U prvom redu radi se o posledici teške nuklearne havarije u Fukušim, pre skoro devet godina.

Ove 22 nove termoelektrane na ugalj će, kako se računa, godišnje u atmosferu emitovati oprilike onoliko ugljen-dioksida koliko za godinu dana ispuste svi automobili u Sjedinjenim Državama.

Ova vest iz Japana dolazi upravo u vreme kada su u punom jeku pripreme za ovogodišnje letnje Olimpijske igre u Tokiju, koje se najavljuju kao jedna od "najzelenijih" olimpijada u istoriji. Štaviše, sva električna energija za ove igre, navodno, biće iz obnovljivih izvora.

Japan je, inače, bio među 195 zemalja sveta koje su potpisale tkz Pariski klimatski sporazum, prema kome se sve one obavezuju da rade na smanjivanju globalnog otopljavanja. Na prmer, u Velikoj Britaniji treba da se već do 2025. godine zatvore sve elektrane na ugalj. U Francuskoj treba da se to učini još pre, do 2022. godine, u SAD se smanjuje broj ovih centrala u radu, a nijedna nova se ne gradi...

Ukratko, kako objašnjava Hukari (Yukari) Takamura, klimatski ekspert sa Univerziteta u Tokiju, Japan je anomalija među razvijenim zemljama. Era uglja se završava, Japanci su se dugo na njega oslanjali, kao i na nuklearke, pa je sada za njih teško da odustanu od ovih izvora, posebno od ovog prvog.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...