Elektroprivreda BiH zapošljava rudare

Kilx.ba

Posle protesta zaposlenih u Rudnika mrkog uglja Zenica u rudarskoj jami Stranjani Elektroprivreda BiH traži 50 rudara za rad u jami Raspotočje.
Rudari jame Stranjani. Foto: E. M./Klix.ba

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raspisala je javni poziv za prijem 50 radnika u jamu Raspotočje. Zanimljivo je da je to urađeno nakon što su održani protesti u jami Stranjani, koja se kao i Raspotočje nalazi u sklopu Rudnika mrkog uglja Zenica, piše Klix.ba.

Nedavno su radnici u Stranjanima zbog manjka radne snage, nakon kraja radnog vremena, odbili izaći iz jame, ali i obavljati radne zadatke. Nakon više od 20 sati provedenih nekoliko stotina metara ispod zemlje postignut je dogovor, a Elektroprivreda je Upravi Rudnika mrkog uglja Zenica obećala prijem novih rudara.

Rudari su tražili da se iz jame Raspotočje u Stranjane vrati desetak njihovih kolega, koji su otišli u drugu jamu kao ispomoć. Ali, nakon završenih protesta rečeno je kako se rudari iz Raspotočja neće vratiti u Stranjane, a da će biti izvršen novi prijem radnika u tu jamu.

Međutim, u objavljenom pozivu za prijem radnika na period od šest meseci traže se 34 radnika na utovaru i transportu i 16 radnika na dopremi u jami Raspotočje.

Za sada nije poznato da li će, ipak, rudari iz Raspotočja po prijemu nove radne snage biti vraćeni u Stranjane čime bi bili ispunjeni zahtevi rudara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...