Kolubarsko Polje E raspolaže sa 450 miliona tona uglja

BM

Ispod Polja E u Kolubari leži 450 miliona tona uglja rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije prilikom obilaska radova na na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu.

Radovi u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje Polja E koje leži na oko 450 miliona tona uglja. Zato je ovaj projekat jedan od najvažnijih za Rudarski basen Kolubaru i EPS, poručio je danas Milorad Grčić, v. d. direktora Javno preduzeća Elektroprivreda Srbije prilikom obilaska radova na izmeštanju dela korita reke Peštan u Lazarevcu.

Radovi se izvode u sklopu projekta otvaranja novog kopa „olje E u Rudarskom basenu Kolubara, navedeno je na sajtu EPS-a.

„U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, međutim, sada je više od polovine predviđenih radova realizovano“, rekao je Grčić.

Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita. Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen.

Grčić je podsetio i da je pre nekoliko godina na taj način izmeštan tok reke Kolubare, te da radove izvode firme Hidrotehnika i Hidrotan. Prema rečima prvog čoveka EPS-a, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza i uslediće izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

„Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u Rudarskom basenu Kolubara, koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan“, rekao je Grčić.

Proizvodnja električne energije prevashodno je bazirana na proizvodnji koja koristi ugalj i da to čini dve trećine srpske struje.

„Zato su Kolubara i kop Drmno u Kostolcu od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima“, rekao je Grčić najavljujući da će za nekoliko nedelja obići još jedan važan projekat EPS-a - radove na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...