Finiš pred start kopa Drmno

BM

Počeo transport odlagača u „TE- KO Kostolac“ na površinskom kopu uglja “Drmno”, što je još jedan korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Kostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad.

Sa montažnog placa površinskog kopa „Drmno“ juče je počeo transport odlagača, kapaciteta 8.500 kubika na sat, na radnu poziciju na kopu. Na osnovu izveštaja komisije za tehnički pregled i prijem opreme kojim je data saglasnost o spremnosti odlagača za transport, zvaničan nalog da počne taj posao dao je Milorad Grčić , v. d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je reč o značajnom segmentu u realizaciji planova i ključnih projekata u „Elektroprivredi Srbije“ u trenutku kada se uspešno privodi kraju prva faza projekta u Kostolcu. Novi BTO sistem deo je druge faze modernizacije TE „Kostolac B“, a projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

Antić je naveo da je ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje na kopu „Drmno“, 715,6 miliona dolara. Cilj projekta je povećanje kapaciteta PK „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, a ukupna vrednost ugovora za izgradnju šestog BTO sistema iznosi 97,6 miliona dolara.

“Obavljen je dobar posao. Veoma je važno da su učestvovale i srpske kompanije koje tako stiču potrebna znanja i iskustva za učešće u velikim projektima” rekaoj e ministar rudarstva i energetike je rekističući da EPS ima snažnu podršku Vlade Srbije i predsednika Vučića da nastavi sa ozbiljnim investicijama.

Antić je rekao da EPS i ove godine postiže značajne rezultate i da je proizvodnja uglja veća za 900.000 tona nego prošle godine, što je povećanje od 5,1 odsto.

“Svedoci smo da se poslednjih nekoliko godina, posebno u poslednjih pet godina značajno intenzivnije ulaže u rudarski sektor. Gradi se novi blok B3 u Kostolcu i nadam se da će iz dana u dan gradnja ići sve bolje. Novi sistem omogućiće povećanje proizvodnje uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje u Kostolcu, a u Kolubari planiramo da nabavimo dva kompletno nova sistema. Početak transporta odlagača, ukupna dužine 135 metara i težine oko 1.500 tona još jedan je korak ka završetku priprema za početak rada novog bloka „Kostolac B3“, najvažnijeg energetskog projekta u Srbiji decenijama unazad”, rekao je Milorad Grčić ističući da je “danas veliki dan za EPS, posebno za rudarski sektor”.

Grčić je, takođe, naglasio da je odlagač čiji je transport počeo moderan i da se uklapa u cilj da se nabavlja najmodernija i najbolja oprema koja će ostati budućim generacijama. Ugovorena vrednost odlagača iznosi 18,9 miliona dolara.

CMEC (China Machinery Engineering Corporation) je nosilac projekta, a isporučilac opreme za odlagač je FLSmidth (bivši Sandvik). Mašinsku montažu odlagača uradila je firma „Feromont inženjering“ iz Beograda, a elektro montažu firma „Mikrokontrol“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...