Nemačka će sa korišćenjem uglja prestati najkasnije 2038. godine

M.L.

U Komisiji za ugalj Nemačke dogovoreno zatvaranje rudnika uglja – etapno, kao i zatvaranje termoelektrana koje troše ovaj energent. Za 2030. je predviđena eventualna korekcija dogovora – da sve TE budu ugašene 2035. godine.

Posle diskusije u poznatoj nemačkoj, takozvanoj Komisiji za ugalj, koja je trajala 21 sat, u subotu (26.01.2019.) postignut je dogovor da Nemačka prestane da koristi energiju iz ugalja najkasnije do 2038. godine. Ugalj sada, inače, pokriva oko trećinu enrgetskih potreba ove najveće evropske ekonomije.

Kako izveštava agencija DPA, u slučaju saglasnosti svih strana moguće je da se oko 2030. koriguje dogovor, tako da bi se ovaj termin mogao pomeriti na 2035. godinu. Ovaj dogovor se odnosi na eksplotaciju mrkog uglja i lignita (pre dva meseca zatvoren je poslednji rudnik crnog odnosno kamenog uglja).

U okviru Komisije, koju čine predstavnici proizvođača i potrošača uglja, komora, pokrajinskih i saveznih vlasti i ekoloških organizacija, postignut je dogovor da regioni na koje će gašenje prozvodnje uglja imati najveći uticaj dobiju u naredne dve decenije dotacije od 40 milijardi evra.

Zatvaranje rudnika uglja ići će etapno. Do 2022. trebalo bi da se zatvore termoelektrane (TE) na mrki ugalj i lignit ukupne snage 12,5 gigavata. Do 2030. bi se nastavio taj proces, tako da bi tada u zemlji ostalo u funkciji još samo oko 17 gigavata u elektranama na ugalj.

Zatvaranjem rudnika uglja biće najviše pogođeni regioni Brandenburg, Saksonija i Saksonija-Anhalt u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, tako da je predviđeno da oni dobiju lavovski deo od 40 milijardi evra dotacija.

Pošto se zbog isključivanja tarmocentrala na ugalj računa, makar privremeno, posle 2022. na poskupljenje struje, predviđene su i dotacije za male potrošače, tj građane - u ukupnom iznosu od najmanje dve mlijarde evra. Vlasnici termocentrala na ugalj, koje će biti isljučene pre kraja svog veka trajanje, dobiće odštete.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...