EPS započeo modernizaciju RB Kolubara

BM

U drugom kvartalu 2019. godine biće završen projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB Kolubara, koji će omogućiti značajne uštede u ovoj kompaniji. Kolubara će konačno biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB Kolubara, koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine. Cilj je i da Kolubara-Metal bude na tako visoko tehnološki razvijenom nivou, da bude moguće da se u samom EPS-u napravi rotorni bager. Završena je prva faza radova na novom monitornig sistemu koji sa 120 kamera pokriva RB Kolubaru. Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom obilaska radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani u Rudarskom basenu Kolubara, navedeno je u saopštenju EPS-a.

„Verujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat i iz RB Kolubara početi da isporučujemo ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova. Kasnimo tri decenije za zapadnoevropskim zemljama, ali sada smo na pragu realizacije projekta koji donosi brojne koristi EPS-u”, istakao je Grčić.

Homogenizacija je deo prvog „zelenog projekta“ u JP EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra. Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema. Kompanija FAM isporučila je opremu za nove deponijske mašine, a očekuje se da će Energoprojekt prevazići unutrašnje problema i nastaviti sa realizacijom svog dela.

„Realizovano je 85 odsto projekta koji je jedan od najvažnijih za RB Kolubara, ali i za proizvodnju električne energije u TENT-u. Kolubara će konačno u 2019. biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima”, rekao je Grčić.

U obilasku radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani bili su i Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS i Milan Mišković, direktor RB Kolubara za proizvodnju uglja, Milan Đorđević i Miodrag Ranković, predsednici sindikata EPS-a i Kolubare.

EPS

„EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara-Metal bude na visoko tehnološki razvijenom nivou, tako da bude moguće da se u samom EPS-u napraviti rotorni bager”, rekao je Grčić, prilikom obilaska proizvodnih pogona kolubarine organizacione celine Metal i dodao je da Kolubara-Metal ima svoje mesto u budućnosti kao najbolja metalska firma u Srbiji i na Balkanu. „Ideja nam je da možemo sami, svojom pameću i opremom, da izgradimo kompletan bager „glodar” u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za oko pet godina moći da se pohvalimo da nam ne treba pomoć sa strane”.

Prvi korak u modernizaciji je nabavka robota za zavarivanje, vrednosti 24 miliona dinara. Reč je o prvom robotu u RB Kolubara, koji radi na zavarivanju papuča na bageru. Robot čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera. Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje. Nedavno je nabavljen i testiran a sada je već u punoj upotrebi.

U Metalu su istakli i važnost prese koja je jedinstvena u Srbiji zbog mogućnosti savijanja profila od 50 milimetara čeličnog lima. Grčić je najavio plan za modernizaciju Metala u narednim godinama i rekao da je u ovaj deo EPS-a nedavno zaposlena mlada devojka, treće plasirana na svetskom takmičenju u zavarivanju u Tokiju.

Grčić je obišao i novi monitoring centar u RB Kolubara, koji će biti veoma važan za podizanje bezbednosti u čitavom kolubarskom basenu.

Završena je prva faza radova, vrednosti između 45 i 47 miliona dinara, a trenutno 120 kamera pokriva delove RB Kolubara. Plan je da do kraja 2020. godine u sistemu radi oko 400 kamera, kojima će biti pokriveni svi vitalni delovi Kolubare, čime se olakšava rad zaposlenima, podiže bezbednost i sprečavaju krađe materijlanih dobara.

EPS

„Investiramo u sve delove sistema, podižemo efikasnost i unapređujemo poslovanje. Deo tog ciklusa je i zapošljavanje mladih stručnjaka, u toku je konkurs za prijem 163 stručnjaka i očekujemo da ćemo dobiti najbolje mlade inženjere koji će nastaviti da doprinose modernizaciji i uvođenju najmodernijih tehnologija”, rekao je Grčić.

Rudarski basen Kolubara godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojih se u EPS-ovim elektranama u ogranku TENT proizvede više od polovine srpske struje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...