Ugalj uvek može da bude zeleniji

BM

Koncept e-mobility, koji bi trebalo da je eko-frendli, zahteva mnogo energije, a sada ne vidimo jasno odakle bi se sva ta energija obezbedila. Zato mislim da će veliki broj proizvođača uglja opstati, rekao je za EPS Energiju Tomas Jabs, izvršni direktor za globalne projekte kompanije FL Smidth.

Danska kompanija FL Smidth jedan je od vodećih svetskih proizvođača rudarske opreme i mehanizacije, prisutna u više od 50 zemalja sveta, sa skoro 12.000 zaposlenih. Tek što se osušio pečat na akviziciji čuvenog Sandvik Mining Systems, Tomas Jabs (Thomas Jabs), izvršni direktor za globalne projekte kompanije FL Smidth, za EPS Energiju objašnjava da je glavni razlog za ovakvo širenje poslovanja mogućnost pokrivanja celokupnog procesa proizvodnje i pružanje potpune, zaokružene, usluge kupcima.

„U FL Smidth-u smo imali dve oblasti koje su bile slabije u odnosu na ostale, kada je reč o proizvodnom sistemu u rudarstvu. To su BTO sistemi i drobilice i odlaganje. Ti delovi slagalice su nam falili da zaokružimo kompletan proces proizvodnje u rudarstvu. Sandvik je nadaleko poznat upravo po tim segmentima i akvizicija je bila najbolji mogući potez za budući razvoj kompanije i najboljih mogućih usluga za naše kupce. Posebno smo zadovoljni što su svi važni inženjeri firme Sandvik ostali s nama i posle akvizicije, tako da se ceo proces projektovanja i proizvodnje nastavio na najbolji način“, ističe Jabs.

Kakav će to uticaj imati na tržište i kupce, posebno Elektroprivredu Srbije?

Naša pozicija je sada mnogo bolja jer nudimo na tržištu potpunu uslugu, od početka kopanja do svih tretiranja materijala u kasnijoj fazi. To je veliki raspon naših ekspertiza i svi kupci, uključujući i EPS, mogu da imaju samo veće benefite nego dosad. Kada je reč o EPS-u, vi ste tokom godina razvili odličnu saradnju sa Sandvikom. Dobra vest je da imate kontinuitet i sada kada je Sandvik pod našim okriljem, budući da su svi važni stručnjaci, kao što sam pomenuo, ostali s nama. To se odnosi i na proizvode koji su vama dobro znani, ali i na one koje razvijamo za potrebe novih sistema, poput kopa Radljevo.

Koliko važnu ulogu igra razvoj novih tehnologija i procesa u vašoj kompaniji?

Važna promena koja je rezultat akvizicije jeste da imamo još više prostora za razvoj tehnologija. U kontinuitetu radimo na tome, a iskustvo koje FL Smidth ima u proizvodnji delova, u kombinaciji sa kapacitetima za izvršenje koje sa sobom donosi Sandvik, čini glavnu prednost koju sada imamo u ovoj industriji.

Koliko i na koji način nove tehnologije menjaju rudarstvo?

Digitalizacija igra ogromnu ulogu u promenama koje nastaju i u svakodnevnom životu i našoj industriji. Doprinosi većoj efikasnosti, manjim pauzama u proizvodnji, stabilnosti poslovanja... Ona će nas dovesti u situaciju da menjamo poslovanje, da se brže razvijamo, da imamo bezbednije operacije. Kod nas je najveći akcenat na tome, većina procesa digitalizacije odnosi se upravo na sigurnost zaposlenih, opreme i operacija generalno. Najvažnija komponenta kod procesa kojima upravljaju ljudi jeste moć predviđanja, a to je upravo ono što digitalizacija pruža. U velikoj ste prednosti ukoliko možete da predvidite prostor za greške ili neki neuspeh u proizvodnji. Kada je reč o EPS-u, mislim da je posebno važna mogućnost koju pruža digitalizacija za osavremenjivanje stare opreme.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva u radu sa EPS-ovim stručnjacima i kako biste uporedili ovdašnju rudarsku industriju s drugima u Evropi?

Naravno da postoje velike razlike u rudarstvu u različitim državama. Čak se proizvodnja uglja razlikuje i kada pričamo o istočnoj i zapadnoj Nemačkoj, iako je decenijama to jedna zemlja. Moram da kažem da je u ovom delu Evrope EPS lider kada je reč o tehnologijama, ali i izboru opreme, neke odluke su bile veoma mudre. Nama je zadovoljstvo da radimo sa EPS-ovim stručnjacima i zajedno razvijamo opremu u zavisnosti od vaših potreba, koje su specifične.

Da li je budućnost rudarstva upravo u saradnji, regionalnoj i globalnoj?

Upravo tako. Imajući u vidu prethodnih dvadesetak godina, možemo da zaključimo da je upravo saradnja omogućila napredak i razvijanje stručnih kadrova koji mogu da unaprede našu industriju. Tako je EPS razvio ozbiljnu bazu stručnjaka i znanja. I to je situacija u kojoj su svi na dobitku – EPS, zbog te stručnosti i mogućnosti da ima kontinuitet u tehnološkom razvitku, i mi, proizvođači, koji saradnjom s različitim kompanijama imamo priliku da vidimo prostor za razvijanje novih segmenata poslovanja.

Kako vidite saradnju EPS-a i kompanije FL Smidth u narednom periodu?

EPS ima jedinstvene stručnjake, što je i posledica toga da je vaša kompanija jedna od poslednjih velikih energetskih sistema u Evropi, koji je oslonjen na ugalj i koji će to nastaviti da bude u dužem vremenskom intervalu. Dok drugi polako napuštaju proizvodnju uglja, EPS nastavlja tim putem. To je veoma važno za nas, jer imamo decenije saradnje u budućnosti i velike mogućnosti za razvoj i napredak.

Veliki broj zemalja EU najavio je napuštanje proizvodnje uglja i njegove upotrebe u proizvodnji energije. Gde vidite budućnost rudarstva, posebno u smislu povećanja kapaciteta OIE?

Ugalj uvek može da bude „zeleniji“. Postoji prostor za napredak i unapređenje tehnologija i procesa proizvodnje koji su prihvatljiviji s aspekta zaštite životne sredine. Takođe, u narednim decenijama biće znatno povećana potreba za energijom. Koncept e-mobility, koji bi trebalo da je eko-frendli, zahteva mnogo energije, a sada ne vidimo jasno odakle bi se sva ta energija obezbedila. Smatram da kapaciteti obnovljivih izvora, za koje se kaže da treba da zamene nuklearne elektrane i elektrane na ugalj nisu dovoljni za podmirivanje budućih potreba. Zato mislim da će veliki broj proizvođača uglja opstati.

Ekspertiza

U svojoj karijeri, Tomas Jabs bio je vodeći inženjer poznatog proizvođača rudarske opreme i mehanizacije Thyssen Krupp, zamenik direktora za tehnologije, kao i produktnih linija i sistema u Sandvik-u. U toj kompaniji napredovao je do direktora za globalno tržište. Bio je i izvršni potpredsednik operativnih jedinica u Thyssen Krupp-u, da bi potom došao na funkciju koju sada obavlja u kompaniji FL Smidth. U prethodnih 10 godina aktivno je sarađivao sa stručnjacima EPS-a na najznačajnijim projektima u oblasti izgradnje nove rudarske opreme, kao i u revitalizaciji i modernizaciji postojećih sistema, gde su u istom periodu ostvareni izuzetni rezultati.

Usmereni ka kupcu

FL Smidth je snabdevač cementne i mineralne industrije na globalnom nivou, od inženjerskih usluga do mehanizacije i opreme, kompletnih fabrika, do održavanja, podrške i menadžmenta postrojenja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...