Godišnjica Polja D

BM

Najveći ugljenokop u Srbiji napunio 57 godina. Tokom skoro šest decenija rada iskopano 538 miliona tona uglja kao i 1,4 milijarde kubika otkrivke. Požrtvovanje i predan rad zaposlenih održali kop koji je svojevrsna škola rudarstva

Polje D, najveći površinski kop Rudarskog basena Kolubara i srpske elektroprivrede, sredinom aprila obeležio je 57 godina od otvaranja i 52 godine od početka proizvodnje uglja. Otvaranje eksploatacione zone Polja D počelo je otkopavanjem otkrivke 13. aprila 1961. Pet godina kasnije, u aprilu 1966, iskopane su i prve tone uglja na ovom kopu, piše EPS Energija.

Tokom radnog veka kopa, rudari Polja D proizveli su oko 538 miliona tona uglja, a otkopali i odložili 1,4 milijarde kubika otkrivke.

Rekordna godišnja proizvodnja uglja ostvarena je 1990. godine, kada je proizvedeno 15,95 miliona tona lignita. Po proizvodnji otkrivke najuspešnija je bila 1991, kada je otkriveno i odloženo 46,4 miliona kubika čvrste mase.

Radovi na otvaranju Polja D, trećeg kolubarskog površinskog kopa, počeli su na osnovu odluke donete u Kolubari 17. marta 1961. godine. Tada su odobrena finansijska sredstva i omogućeno angažovanje radnika i raspoložive mehanizacije sa Polja B, čime su ispunjeni osnovni uslovi za otvaranje kopa, koji veoma brzo postaje najveći u tadašnjoj Jugoslaviji. Investicioni plan za početak rada kopa uradili su stručnjaci Kolubare, u saradnji sa profesorima Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda. Tokom prve godine otkopano je 109.300 kubika otkrivke. Narednih godina razvoj kopa odvijao se predviđenom dinamikom, a prve tone lignita otkopane su 1966. godine. Tokom te godine iskopane su 174.153 tone uglja.

Polje D bilo je temelj velike elektroenergetske ekspanzije u Srbiji, u periodu kada su izgrađeni blokovi A1 i A2 u Termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu.

Početak rada obeležili su oskudna mehanizacija i nedostatak stručnog kadra, ali stanje se konstantno menjalo kako je kop napredovao. Polje D je prvi kop u Kolubari na kom je proizvodnja otkrivke i uglja organizovana na savremen način. Oprema za kop kupljena je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Svi izazovi u proizvodnji rešavani su sopstvenim inovacijama ili u saradnji sa stručnjacima tehničkih fakulteta.

Kop – škola rudarstva

U radu i razvoju Polja D od samih početaka – izrade analiza i bušotina, preko poslova na otvaranju kopa, tokom godina kada su konstantno beleženi proizvodni rekordi, u vremenima punim izazova – ključnu ulogu imali su radnici. Oni su ti koji gotovo šest decenija uspešno održavaju stabilnu i sigurnu proizvodnju entuzijazmom, stručnošću, predanošću, požrtvovanjem i timskim radom. Tokom godina su uspeli da Polje D načine najvećim proizvođačem uglja među kopovima u bivšoj Jugoslaviji i srpskoj elektroprivredi, uprkos brojnim neprilikama i problemima sa kojima su se susretali.

Tokom decenija rada, ovaj kop je bio i svojevrsna škola rudarstva, iz koje su izašli brojni vrsni majstori i inženjeri, čije iskustvo je korišćeno kasnije kod otvaranja drugih otkopa u RB Kolubara.

Zahvaljujući tehničkoj opremljenosti, stručnosti i radnom elanu zaposlenih, planovi u proizvodnji uglja i otkrivke su decenijama premašivani. U godinama najveće ekspanzije kopa, Polje D je dugo imalo ulogu ne samo najvećeg već i najproduktivnijeg kopa. Do 2009. beležena je proizvodnja oko 14 miliona tona uglja godišnje.

„Nekoliko godina unazad zaposleni Polja D biju bitku na dve strane. Na severozapadnom delu kopa otkopava se otkrivka i proizvodi ugalj u okviru Polja D, a paralelno se izvode poslovi početne faze otvaranja novog kopa, Polja E, koji je predviđen kao zamenski kapacitet. Planirano je da zaposleni i proizvodna oprema fazno prelaze na novi kop, Polje E, kako budu završavali radne obaveze u zoni Polja D“, kaže Dragan Arsenijević, direktor kopa Polje D.

Pobeđene poplave

Nakon poplavnog talasa koji je u maju 2014. potpuno potopio tamnavske kopove i delimično potopio Polje B i Polje D, proizvodnja je nakratko zaustavljena. Posledice su ubrzo sanirane i krenula je proizvodnja otkrivke i uglja. Dok su trajali ispumpavanje vode i revitalizacija opreme na tamnavskim kopovima, Polje D je bilo nosilac proizvodnje uglja u Kolubari. Nadmašeni su svi planovi proizvodnje kako elektroenergetska sigurnost Srbije ne bi bila ugrožena, a rudari Polja D su još jednom pokazali da su najbolji kada je najteže.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...