Modernizacija rudarske opreme u RB Kolubara

BM

Najveći odlagač u EPS-ovom ugljenokopu Kolubara krenuo je ka kopu Tamnava – Zapadno polje.

U EPS-ovom ogranku RB Kolubara počeo je transport novog odlagača za međuslojnu jalovinu, koji će unaprediti proizvodnju i povećati efikasnost na kopu Tamnava – Zapadno polje.

„Vrednost ove investicije je 18,8 miliona evra, a realizacija projekta je trajala oko dve godine. EPS ulaže u modernizaciju i kao najveća i najznačajnija energetska kompanija ima sigurnu budućnost“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS povodom početka transporta odlagača na radnu poziciju u kopu.

Grčić je istakao da je odlagač kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona, najveći na površinskim kopovima EPS-a. Odlagač se kreće brzinom od šest metara u minutu i biće mu potrebno tri do četiri dana do radne pozicije na odlagalištu.

„Odlagač je projektovan da istovremeno prihvati i odlaže jalovinu sa sva tri bagera koji na Zapadnom polju otkopavaju otkrivku, što će značajno unaprediti proces proizvodnje jalovine. Ovaj segment proizvodnje u površinskoj eksploataciji izuzetno je značajan, jer uglja ima jedino kada je otkriven“, rekao je Grčić objašnjavajući da je trenutno na kopovima Kolubare otkriveno oko 10,5 miliona tona uglja, što je izuzetan uspeh na početku zime.

Grčić je čestitao i zahvalio svim rudarima koji su tome doprineli.

Kako je naglasio Grčić, nabavka i montaža novog odlagača samo je jedan deo velikih planova ulaganja u rudarstvo i energetiku koje je ranije najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Sven Xorškes, potpredsednik kompanije FL Smitdh istakao je da je ovaj odlagač „poslednja reč tehnike“ i da je u impresivnu rudarsku mašinu ugrađena najmodernija oprema po svetskim standardima.

„Pred nama je najsavremenija mašina velikih mogućnosti, možda čak i u Evropi na koju možete biti ponosni. Ispunjava stroge ekološke kriterijume i smanjeni su nivo buke i prašine. Želeli smo da u poslu učestvuje što više domaćih izvođača i oni su imali udeo od oko 30 odsto“, istakao je Horškes.

Nalog za pokretanje odlagača posadi izdao je Dejan Milijanović, direktor za proizvodnju uglja u RB Kolubara. Uz rudarsko simbolično lupanje šampanjca o gusenicu, odlagač je „krenuo” put odlagališta.

Nabavka i montaža odlagača deo je paketa B u okviru projekta Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u RB Kolubara. Čitav projekat vredan je 74 miliona evra i finansira se iz zajma Nemačke razvojne banke – KfW, a pored nabavke odlagača predviđeno je i uvođenje sistema za upravljanje i kontrolu kvalitetom uglja na PK Tamnava-Zapadno polje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...