Finska napušta elektrane na ugalj

BM

Krajnji rok za ukidanje elektrana na ugalj u Finskoj je 2030. godina, a zameniće ih uglavnom nuklearke.

Finska vlada planira da se u zemlji do 2030. godine u potpunosti napusti proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj, i da se istovremeno poveća porez na emisije ugljen-dioksida, izveštava portal Power Engineering International.

U skladu s ovim planom, Finska će se najviše usmeriti na proizvodnju u nuklearnim elektranama, dok će termoelektrane na ugalj biti konzervirane i služiti kao rezerve.

Trenutno se 10% potreba za električnom energijom u Finskoj pokriva iz uglja, pa je tokom 2016. potrošnja uglja iznosila oko 4,1 miliona tona ekvivalenta nafte.

„Finska povećava svoje nuklearne kapacite, ali će stabilnost njenog elektroenergetskog sistema biti pod pritiskom pošto je ugalj fleksibilniji od drugih energenata“, kaže analitičar korporacije Tomson Rojters.

Helsinki podiže nuklearne kapacitete da bi smanjio zavisnost od uvoza energije iz Rusije. Dva nova reaktora, Olkiluoto 3 i Hanhikivi 1, trebalo bi da budu pušteni u rad 2018. odnosno 2024. godine.

Vlasnik reaktora Hanhikivi 1, kompanija Fennovoima, saopštila je da je projekat na dobrom putu, ali je jedan finski zvaničnik izjavio da je plan možda „entuzijastičan“ budući da ta kompanija tek treba da dostavi nekoliko dokumenata koji se tiču bezbednosti i ekonomičnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...