Kolubarski kopovi - stub stabilnosti energetskog sistema

BM

Rudari RB Kolubara visokoproduktivni i tokom vrelih letnjih dana. Prosečna dnevna proizvodnja na kopovima, uprkos tropskim vrućinama, bila je oko 90.000 tona uglja. Najveći teret pojačane proizvodnje iz termosektora podneli su rudari na kopu Tamnava–Zapadno polje.

Tokom sušnih godina kao što je ova, kada je nivo proizvodnje električne energije iz hidrosektora znatno niži, a manjak proizvodnje u ovoj oblasti nadoknađuje se iz termosektora, rad rudara dobija na dodatnom značaju. U svim čestitkama rudarima upućenim povodom Dana rudara Srbije, 6. avgusta, istaknuto je da su oni i drugi zaposleni u proizvodnom procesu junaci koji ispunjavaju sve zadatke i temelj su stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije, piše EPS Energija.

Odlični proizvodni rezultati zabeleženi su u Rudarskom basenu Kolubara i tokom letnjih meseci, a proizvodnja uglja i otkrivke bila je na nivou i iznad plana, čak i u izuzetno toplim danima. I tokom sva četiri tropska talasa ovoga leta, kada su temperature danima bile ekstremno visoke, kolubarski kopovi su radili, a ugalj je dopreman u termokapacitete. O bezbednosti i zdravlju na radu zaposlenih koji rade na otvorenom dodatno se vodilo računa. Radnici su redovno snabdevani hladnom pijaćom vodom, a posao je na dnevnom nivou organizovan tako da se kolege menjaju kako bi svi tokom jedne smene naizmenično vreme provodili na otvorenom i u klimatizovanim prostorijama.

Redovno se merila temperatura, kako je po procedurama propisano, na metar od zemlje u hladu u blizini bagera. Kako rudari objašnjavaju, u prethodnom periodu bilo je znatno teže raditi. Poslednjih nekoliko godina u većinu prostorija na rudarskoj mehanizaciji ugrađeni su klima-uređaji i frižideri, čime su znatno poboljšani uslovi za rad u letnjim uslovima.

Kako nam je objasnio Milan Mišković, direktor Površinskih kopova, dnevna proizvodnja na kolubarskim kopovima iznosila je oko 90.000 tona, što je veoma visok nivo. Od početka godine do 10. avgusta u RB Kolubara ukupno je otkopano 16.562.189 tona uglja, odnosno nešto više od 100.000 tona više od plana.

Do 60 odsto ukupno proizvedene količine lignita se otkopava na kopu Tamnava–Zapadno polje. Težište proizvodnje je na ugljenim sistemima Zapadnog polja, koji nose najveći teret i ostvaruju rekordne rezultate. Mišković ističe da su za dobre proizvodne rezultate zaslužni svi zaposleni u proizvodnom lancu. Pored rudara, čiji je posao kompleksan i težak, i sve ostale službe su bile na visini zadatka, a zaposleni su dali svoj maksimum kako bi rudarska oprema bila funkiconalna i produktivna.

Ono što rudari posebno ističu jeste da su navikli da rade u najtežim uslovima rada. Kažu da na kopu nije lako raditi leti, jednako kao ni zimi. Na visokim temperaturama, ali i kada je napolju minus, kada liju kiše, proizvodnja uglja u Kolubari se ne prekida. Stabilna proizvodnja električne energije tokom leta jednako je važna kao i tokom zime.Zato su i zaposleni u Kolubari svesni važnosti i značaja koji imaju u proizvodnom lancu. Posao je težak i odgovoran, a rudari poznati po tome da i najteže poslove završavaju često i pre vremena.

I u periodu kada su veoma visoke temperature bile uzrok prekida železničkog saobraćaja na komercijalnim i putničkim prugama Železnički transport i industrijska pruga su radili. Dnevno je svakog dana iz RB Kolubara put termoelektrana u Obrenovcu odlazilo između 50 i 60 vozova natovarenih sa po 1.500 tona uglja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...