I pored sukoba Donbas prodaje ugalj Ukrajincima

BM

Donbas može da snabdeva Ukrajinu ugljem bez obzira na sukob i na političke nesuglasice. To je jeftiniji nego uvoziti ugalj iz Južnoafričke Republike, Australije ili SAD.

Potrebe Ukrajine za ugljem, bez obzira na sukob, može u potpunosti da pokrije Donbas, izjavio je u intervjuu za Izvestija predstavnik samoproglašene DNR na pregovorima u Minsku Denis Pušilin, prenosi Sputnjik.

„Donbas može u potpunosti da pokrije potrebe Ukrajine za ugljem. Mi smo za Ukrajinu najpovoljnija varijanta u smislu logistike i cena od svih dobavljača uglja za elektrane. Međutim, s obzirom na političku komponentu, često vidimo neuspešne pokušaje Kijeva da se prebaci na snabdevanje iz drugih zemalja - Južnoafričke Republike, Australije, a sada i SAD“, rekao je Pušilin i istakao da bez obzira na političke nesuglasice, DNR može da snabdeva Ukrajinu ugljem.

Donjeck, inače, radi na diversifikaciji tržišta, ali je, takođe, zainteresovan za isporuke Ukrajini. Pušilin je naglasio da čak i u situaciji ekonomske i saobraćajne blokade Ukrajina nastavlja sa parcijalnom kupovinom uglja iz Donbasa, ali to radi preko posrednika i plaća ugalj skuplje. To, prema njegovim rečima, nanosi štetu ukrajinskoj ekonomiji i građanima Ukrajine.

„Ukrajina je i dalje najveći kupac uglja koji se vadi na našoj teritoriji, ali je direktno snabdevanje zbog blokade veoma otežano“, objasnio je Pušilin.

Krajem januara je grupa bivših učesnika u vojnoj operaciji u Donbasu, uključujući i poslanike Vrhovne rade Ukrajine, blokirala na nekoliko mesta teretni železnički saobraćaj sa regionom koji nije pod kontrolom Kijeva. Oni su govorili da je svaka trgovina sa samoproglašenim DND i LNR nelegalna, i da svaki prevoz robe predstavlja krijumčarenje.

Kao odgovor na blokadu ekstremista vlasti DNR i LNR su uvele spoljno upravljanje u preduzećima pod ukrajinskom jurisdikcijom u Donbasu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...