Ugalj na klackalici

BM

Dok je američki predsednik Donald Tramp za temelj energetske politike svoje administracije proglasio oživljavanje rudnika uglja, koji su u SAD dugo u krizi, u svetu se smanjuje korišćenje uglja.

Tržišna potražnja za najprljavijim fosilnim gorivom opada u svetu, po podacima objavljenim u utorak, čak i pošto je predsednik Donald Tramp za temelj energetske politike svoje administracije proglasio oživljavanje rudnika uglja koji su u SAD dugo u krizi, piše Beta.

Tramp je ovog meseca najavio da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o klimi. Taj sporazum je potpisalo 195 zemalja 2015. godine s ciljem da smanje emisiju ugljen-dioksida u nastojanju da spreče najgore predviđene posledice globalnog zagrevanja pogoršanje oluja, katastrofalne suše i porast nivoa mora koje bi počelo da potapa i velike gradove.

Statistički pregled svetske energetike BP pokazuje da je proizvodnja uglja u svetu prošle godine opala za više od šest odsto. To je najveći pad u istoriji godišnjih istraživanja BP, koja ta britanska energetska kompanija objavljuje više od šest decenija.

To je druga godina uzastopno da je opala potražnja za ugljem. Proizvodnja u rudnicima uglja SAD je opala za 19 odsto. Proizvodnja uglja u Kini opala je za skoro osam odsto. U celini, udeo uglja u ukupnoj potrošnji energije u svetu je opao na 28 odsto, što je najmanje od 2004. godine.

Te brojke odražavaju trend zemalja da izbegavaju ugalj i prelaze na jeftinije, a čistije načine proizvodnje električne energije uglavnom koristeći prirodni gas, vetar i sunčevu energiju.

Dok Tramp igra na ugalj, svet se izgleda kreće u suprotnom smeru.

Obnovljivi izvori energije su postigli velike dobitke, uz porast od 14 odsto 2016. godine. Više od polovine tog rasta je od novih turbina na vetar. Kina, gde je vlada uložila stotine milijardi u "zelene programe" energetike, pretekla je SAD kao najveći svetski proizvođač energije iz obnovljivih izvora.

S propadanjem uglja, skoro je stalo dotadašnje povećavanje emisije ugljenika koji zagreva planetu, iako potražnja za energentima u svetu i dalje raste. Emisija CO2 iz potrošnje energije je 2016. godine porasla za samo 0,1 odsto. Trogodišnji prosečan rast emisije od 2014. do sada je najniži za čitav period još od početka 1980-ih godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...