Novi kopovi uglja u Kolubari za stabilnu proizvodnju struje

BM

U Rudarskom basenu Kolubara EPS će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u tri nova kopa - polje E, G i Radljevo, koja će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja za Termoelektrane Nikola Tesla A i B i TE Kolubara, a time i stabilnu proizvodnju električne energije, kaže ministar energetike Aleksandar Antić za Tanjug

Elektroprivreda Srbije će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u Rudarski basen Kolubara, a ministar energetike Aleksandar Antić kaže za Tanjugu da će biti otvorena tri nova kopa - polje E, G i Radljevo, koja će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja.

Nakon što je premijer Aleksandar Vučić tokom nedavne posete RB Kolubara izjavio da će ulaganje u Kolubaru ove godine biti najveća investicija u Srbiji Antić pojašnjava da je reč o ulaganju i održavanju postojeće opreme od 31 miljardu dinara koji će, uveren je, kapitalno da utiču na budućnost tog rudarskog basena.

Ministar rudarstva dodaje da će od 31 milijarde oko četiri milijarde biti namenjene eksproprijaciji zemljišta.

Kako je rekao, Kolubara mora svake godine da proizvodi više od 28 miliona tona uglja, to jest, da obezbedi stabilnu proizvodnju na nivou od 28,5 do 30 miliona tona.

Ističući da premijer Vučić daje veliku podršku razvoju RB Kolubara, kao i energetskog sistema u celini Antić kaže da „ćemo prve rudarske aktivnosti na polju E i polju G imati već tokom 2017. godine, na polju E očekujemo da ćemo već do kraja godine krenuti sa proizvodnjom uglja, u polju G sa otkrivkom, a 2018. postavljamo prvi sistem na polje Radljevo, koji je naznačajniji i najveći. Polje Radljevo ćemo razvijati u narednim godinama sa idejom da zameni kop Tamanva-Zapadno polje.

Ministar rudarstva i energetike je podsetio da je Kolubara veoma značajna za EPS, pošto se oko 50 odsto struje u Srbiji proizvede od uglja iz Kolubare.

„Upravo zato poseban akcenat stavljamo na proizovodnju uglja i na investicije u RB Kolubara, dok je u proteklim godinama akcenat bio na termoelektranama, hiodroelektranama i njihovoj modernizaciji. Godinama se nije dovoljno ulagalo u rudarsku proizvodnju i mi smo ove godine planirali da to nadoknadimo i uložimo značajna sredstva u Kolubaru“, ponovio je Antić naglašavajući da će novac za sva ova ulaganja u Kolubari biti obezbeđena iz tekućeg poslovanja EPS-a, kao i to da ova kompanija na svom računu ima oko 55 milijardi dinara, tako da će moći da finansira i investicije i redovno održavanje u Kolubari.

U Rudarskom basenu Kolubara se, inače, nalaze zalihe uglja za narednih 50 od 70 godina.

„Zato stalno mora da se ulaže u proširenje kopova i njihovu infrastrukturu. Trenutno su, sa postojećim kapacitetima u termoelektranama Nikola Tesla A i B u Obrenovcu i termoelektrani Kolubara, godišnje potrebe uglja između 28,5 i 29 miliona tona. Održavaćemo tu proizvodnju dok imamo te kapacitete. Ako povećamo proizvodne kapacitete, a već dugo se priča o različitim projektima - od termoelektrane Kolubara B, preko TENT-a B3, to će onda stvoriti i potrebu za dodatnim količinama uglja, ali o tom - potom", poručio je Antić objašnjavajući da su u toku različite faze za otvaranje tri nova polja E, G i Radljevo i da se mora investirati u njihovu infrastrukturu.

Za ove kopove biće nabavljena izuzetno vredna opremu za tri nova kopa. Deo tih investicija treba da pokrije prethodno odvodnjavanje, odvodnjavanje kopova, izgradnju pogonskih stanica, transportnih sistema, nabavku bagera i odlagača za novi kop Radljevo.

Deo procesa za otvaranje tri nova kopa treba da bude i izmeštanje regulacije reke Peštan, izmeštanje i izgradnja novog regionalnog puta Vreoci - Kruševica, kao i izmeštanje Ibarske magistrale u dužini od 7,4 kilometara. Sve to biće praćeno i izmeštanjem značajnih elektroenergetskih sistema poput dalekovoda pored Ibarske magistrale.

„Gradimo nove trafo stanice i sve je to izuzetno kompleksan i skup proces. U obavezi smo da raseljavamo određene delove teritorija opština Lazarevac, Ub i Lajkovac i gradimo nova urbana naselja, gde će se ti ljudi preseliti. I škola u Vreocima će biti izmeštena, a u Crnim Međama će biti izgrađena nova škola. Na teritoriji opštine Ub biće formirano urbano naselje u mestu Murgaš, kao i naselje Kusadak na teritoriji Lazarevca sa 200 urbanih placeva, kao deo nastavka eksproprijacije u Vreocima“, naveo je Antić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...