Brexit skida ugalj sa britanske crne liste

J.P.

Britanija bi, zbog Brexita, mogla odustati od ideje da do 2023. godine zatvori termoelektrane na ugalj. To se vidi već i po tome što će termoelektrane na ugalj ove će zime dobiti finansijsku podršku za rad.

Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju mogla bi uticati na to da ova zemlja odustane od već dogovorenog zatvaranja termoelektrana na ugalj do 2023. godine.

Termoelektrane, naime, čine kičmu elektroenergetskog sistema Britanije već duže od veka. Ali, zbog klimatskih promena vlast u Britaniji je nameravala da zatvori sve elektrane na ugalj za manje od deset godina. To znači da bi više nego ikada zavisili od nuklearne energije, kao i od uvoza struje i gasa.

Premijer Kameron prošlog je decembra odlučio da termoelektrane na ugalj treba zameniti prirodnim gasom. I, tri elektrane koje koriste ugalj već su zatvorene ove godine, a još trima preti zatvaranje zbog nepovoljnih uslova na tržištu.

Istovremeno, da bi izbegao nestašicu struje na tržištu operator nacionalne mreže plaća 3,6 GW za rezervu u sistemu, koja košta 122 miliona funti, a koja garantuje da će elektrane ove zime nastaviti s radom, javlja energymarketprice.com

Britanija, inače, uvozi 50 odsto gasa i šest procenata električne energije. Kako je zbog Brexita vrednost funte pala i kako analitičari prognoziraju da bi dugoročna devalvacija mogla negativno uticati na cene energije Britanija bi mogla biti suočena sa poskupljenjem uvoznih energenata.

Ostaje da se vidi šta će biti sa gradnjom nuklearnih elektrana u Britaniji, koja planira gradnju NE Hinkley Point C i potencijalno još jedne nuklearku u Bradwellu, koju, inače, žele graditi i njome upravljati Kinezi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...