Ugalj sve skuplji u Evropi

BM

Poskupljenje nafte i i prekidi u isporukama iz Indonezije zbog kiša uticali sun a to da se u Evropi ugalj prodaje po ceni koja je na najvišem nivou u proteklih deset meseci.

Cene uglja u Evropi porasle su na najviši nivo za deset meseci, potpomognute višim cenama nafte i prekidima u isporukama, javlja njujorška agencija Blumberg.

Cena uglja za isporuke 2017. godine severozapadnoj Evropi - Amsterdamu, Roterdamu i Antverpenu - porasla je juče, deveti dan zaredom, za 3,2 odsto na 54,60 dolara po metričkoj toni, prenosi Tanjug.

Cene nafte su se oporavile od februara za 50 odsto sa najnižeg nivoa od 2007. godine, a taj oporavak prate i cene uglja, koje su od 2010. godine u konstantnom padu zbog strožih ekoloških propisa i viška na globalnom tržištu.

Oporavku cena uglja je, takođe, doprinelo smanjenje zaliha prouzrokovano obilnim kišama u Indoneziji, najvećem svetskom izvozniku termalnog uglja, prema podacima norveške konsultantske kompanije Nena AS.

"Prekid u isporukama trenutno pogađa tržište. To je proizvelo veću tražnju u Aziji, što stvara tržište za kolumbijski ugalj koji bi tradicionalno otišao put Evrope", izjavila je Dajana Bacila iz kompanije Nena AS.

Cene uglja su od početka ove godine porasle za 32 odsto, nakon što su u prošloj godini izgubile 39 odsto vrednosti, navodi njujorška agencija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...