Na kolubarskim kopovima „zeleni” sistem za ugalj

BM

U okviru projekta Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom uglјenom basenu EPS je juče počeo transport odlagača za novi sistem BTO (bager-traka-odlagač) sa montažnog placa u Zeokama na Polje C Rudarskog basena Kolubara. U okviru prvog „zelenog” projekta u JP EPS je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za ugljenokop Tamnava-Zapadno polje. Ceo projekat vredan je 181 milion evra.

Elektroprivreda Srbije počela je transport novog odlagača za novi sistem otkopavanja BTO (bager-traka-odlagač) za Polјe C Rudarskog basena Kolubara.

Ovo ulaganje u modernizaciju je u okviru projekta unapređenja zaštite životne sredine u EPS-u.

“Novi odlagač je značajna investicija za rudarski sektor EPS-a i vredan je skoro 15 miliona evra. Ovaj odlagač urađen je kompletno po svim evropskim standardima, da bi se bolјe zaštitili zdravlje ljudi, životna sredina i radnici na kopovima i to ga razlikuje od ostalih na kopovima Kolubare i Kostolca. Nova mašina označava novu eru u EPS-u i simbol da je modernizacija opreme u elektroprivredi uveliko započela i da EPS ima budućnost,” rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije ističući da sa “ovim činjenicama svi shvatamo da je modernizacija EPS-a uveliko započela. To je važno da bi se prestalosa pričama koje su pričane prethodnih godinu dana.”

kolubara-modernizacija

Novi glodar će u septembru biti završen i pušten u rad, sa istim nivoom zaštite životne sredine. Ceo sistem biće kompletiran krajem godine i deo je paketa A u projektu Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom uglјenom basenu.

Pored odlagača, paket A sadrži i nabavku i montažu rotornog bagera kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat, sistema tračnih transportera i napajanje električnom energijom.

U okviru prvog „zelenog” projekta u JP EPS je i nabavka sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za ugljenokop Tamnava-Zapadno polje.

Ceo projekat vredan je 181 milion evra, finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (80 miliona evra), nemačke Razvojne banke (KfW) (65 miliona evra), uz pomoć Vlade Nemačke (devet miliona evra) i uz učešće Elektroprivrede Srbije (27 miliona evra).

Ovim projektom unaprediće se tehnologija otkopavanja uglja i obezbediti  ujednačen kvalitet lignita iz RB Kolubara, iz kojeg se u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi više od polovine električne energije za tržište Srbije.

Korišćenje uglja jednakog kvaliteta povećaće efikasnost rada termoelektrana i sa druge strane smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu.

“Ovo je veliki dan za EPS. Ova sprava je mnogo važnija nego što se može izraziti u brojkama. To je prvi bager koji je urađen po svim evropskim standardima, sa ciljem maksimalnog nivoa zaštite životne sredine i ljudi koji rade, kao i svih na koje rad površinskog kopa utiče,” kazao je Grčić obraćajući se radnicima.

Prema njegovim rečima značajno je smanjen nivo buke, to je prvi bager koji ima prskalice na svim mestima koja su kritična.

“Raspršivanjem se spušta nivo prašine, koja odlazi u atmosferu i ugrožava druge mašine i zato je veoma važno da svi shvatimo da ovaj bager označava novu eru u EPS-u,” podvukao je Grčić.

Direktor EPS-a primio je od glavnog projekt-menadžera Milivoja Stefanovića dokumenta i dokumentaciju o novom uredjaju, nakon što je pokrenut transport.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...