Za remonte na kolubarskim kopovima 140 miliona evra

BM / agencije

Tokom 2016. godine u održavanje i remont u Rudarskom basenu Kolubara biće uloženo 140 miliona evra, obećao je danas, po obilasku kopova u Baroševcu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. (foto: Tanjug)

Prema planu poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2016. godinu oko 140 miliona evra je predviđeno za investicije i održavanje, to jest remonte u Rudarskom basenu Kolubara, najavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike komentarišući „da će to biti dobro uložen novac EPS u dalje osposobljavanje i jačanje rudadskog sektora".

Obilazeći površinske kopove Baroševac Rudarskog basena Kolubara Antić je rekao da je iz razgovoara sa upravom u Kolubari dobio potvrdu za ono što je Ministarstvo procenilo, a to da daleko više treba ulagati u rudarski sektor.

Ministar je ukazao da jedan "glodar" proizvede 20 odsto uglja u Kolubari, a to kada se pretvori u električnu energiju, predstavlja 12 odsto srpske struje.

"Ta mašina zaslužuje da ima vrhunsko održavanje, remonte. Bezbednost i sigurnost našeg energetskog sektora zavisi upravo od nekoliko ovakvih mašina", podvukao je Antić dodajući da su planirane investicije znak sigurnosti da će energeteski sistem biti u potpunosti stabilan.

Antić je, u izjavi novinarima, podsetio da je porteklih dana bila kompleksna situacija, sa veoma niskim temperaturama, praćenim vetrom, što je uslovilo visoku potrošnju, a samim tim i visoku proizvodnju električne energije.

"Ključan doprinos visokoj proizvodnji je dao termo sektor. Termoelektrane su proizvodile više od 80 procenata električne energije za potrebe građana Srbije, a sve te termoelektrane nahranio je naš rudarski sektor", podvukao je Antić ističući veliku zahvalnost u ime vlade i Ministarstva ljudima koji su u ekstremnim uslovima uradili veliki posao.

"U protekla tri dana u proseku je iz Kolubare prema TENT-u izvučeno oko 70.000 tona uglja dnevno. To su velike količine, iako ne maksimumi. Sa stabilizacijom vremenskih prilika vratićemo se maksimalnim količinama od 90.000 tona dnevno", kazao je Antić otkrivajući da je sa čelnim ljudima svih kopova u Kolubari definisao prioritete za dalje unapređenje proizvodnje, među kojima su i odgovori na neka otvrorena pitanja, koja su pre svega mučila radnike, a vezana su za brže sprovođenje javnih nabavki.

Ministar je naglasio da rudare treba na neki način nagraditi, što će biti učinjeno, jer oni rade pod najtežim uslovima.

"Sada nailazi nekoliko toplijih dana i u tom periodu EPS i EMS će dalje utegnuti sistem i pripremiti se za nove talase hladnog vremena i snežnih padavina koje nas očekuju", zaključio je Antić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...