Rešen plasman uglja JP PEU Resavica

BM

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) potpisali su danas sporazum o trajnom rešenju plasmana uglja iz "Ibarskih rudnika", čime je zamrznut najavljeni štrajk rudara, rekao je Tanjugu predsednik Glavnog odbora Sindikata rudnika Goran Nikolić.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) potpisali su danas sporazum o trajnom rešenju plasmana uglja iz "Ibarskih rudnika", čime je zamrznut najavljeni štrajk rudara, rekao je Tanjugu predsednik Glavnog odbora Sindikata rudnika Goran Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, štrajk je zamrznut, a od njega će se odustati kada krenu prve dogovorene količine ka Termoelektrani (TE) "Nikola Tesla", prema sporazumu.

Sporazumom je predviđeno da će se "posle završetka tendera, a najkasnije do 15. decembra, pa do kraja 2016. godine, vršiti otprema uglja sa depoa "Ibarskih rudnika" prema TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu u količini od 150.000 tona". 

TE "Morava" Svilajnac će zbog kapitalnog remonta, u 2016.godini preuzeti 40.000 tona, a od 2017. godine najmanje 80.000 tona uglja iz "Ibarskih rudnika".

Proizvodnja uglja sa Površinskog kopa Pogorelica biće redukovana na 80.000 tona godišnje zbog čega ni jedan proizvodni radnik neće ostati bez posla, već će se raspodeliti na proizvodnju uglja i bornih minerala iz jama "Ibarskih rudnika".

Što se tiče zahteva rudara za vraćanje istražnog prava za ležište bornih minerala Piskanja, koje je "Ibarskim rudnicima" oduzeto 2010. godine, sporazumom je predviđeno formiranje Radne grupe koju će činiti prestavnici Ministarstva rudarstva i energetike, JP PEU Resavica - Ibarski rudnici, i "Balkan gold".

Radna grupa za borne minerale utvrdiće sva sporana pitanja, i sačiniti novi Sporazum o saradnji na istraživanju i eventualanoj eksplotaciji.

Nikolić je podsetio da je Sindikat "Ibarskih rudnika", prošle sedmice doneo odluku o štrajku, prvo upozorenja, a zatim totalnoj obustavi rada sa zahtevom da se trajno reši plasman uglja iz "Ibarskih rudnika" i poštovanje sporazuma sa "Balkan goldom".

Štrajk upozorenja bio je zakazan za 23.novembar, ispred Spomenika poginulim rudarima u Baljevcu sa blokadom Ibarske magistrale tokom trajanja protesta, od 1. decembra planirani su jednočasovni štrajkovi upozorenja, a od 7. decembra totalna obustava rada uz poštovanje minimuma procesa rada.

Nikolić je objasnio da su rudari revoltirani jer je posle 45 godina potpuno izostala isporuka uglja Termoelektrani "Morava" iz Svilajnca, inače projektovanoj za potrošnju uglja iz podzemne eksploatacije, jednostranim prekidom od strane TE- a, pa su "Ibarski rudnici" posle 91. godinu postojanja morali prekinuti proizvodnju.

Zbog deponovanja uglja došlo je do samozapaljivanja povremeno velikih razmera, čime je napravljena velika šteta rudniku od preko 100 miliona dinara.  

"Sindikat Ibarskih rudnika je veoma razočaran činjenicom da već godinu dana niko ne rešava prodaju uglja, iako su mnogo puta upozoravali na ovaj problem. Razočaranje opravdava činjenica da se ugalj uvozi dok domaći gori u Ibarskoj dolini", rekao je Nikolić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...