Energetska efikasnost na kopu Tamnava-Zapadno polje

BM

EPS je sa ABB-om potpisao ugovor za nabavku opreme i softvera za kop Tamnava-Zapadno polje, kojim će biti obezbeđeno bolje upravljanje kvalitetom uglja a samim tim i čistija životna sredina. (foto: Frank Šamer, direktor za rudarske sisteme ABB-a i Aleksandar Obradović, direktor EPS-a potpisuju ugovor)

Elektroprivreda Srbije potpisala je danas sa kompanijom ABB ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu Tamnava-Zapadno polje. Ugovor, vredan 4,88 miliona evra, koji je deo projekta Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u Rudarskom basenu Kolubara, ogranku EPS-a, potpisali su Aleksandar Obradović, direktor EPS-a i Frank Šamer (Frank Kschamer), direktor za rudarske sisteme i Tomas Gracke (Tomas Gratzke), direktor prodaje u kompaniji ABB.

Projekat se finansira iz kredita nemačke razvojne banke (KfW) od 65 miliona evra i uticaće na poboljšanje uslova životne sredine u Srbiji. Korist od uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja, na ugljenokopu koji je pretrpeo najveću štetu u prošlogodišnjim poplavama, videće se kroz smanjenje gubitaka u otkopavanju uglja i veću iskorišćenost ležišta, ujednačen kvalitet uglja i smanjenje emisije štetnih gasova iz elektrana, navedeno je u saopštenju EPS-a.

“Ulaganjem u projekte poput ovog EPS dokazuje da je efikasna i odgovorna kompanija. Brinemo o zaštiti životne sredine, sopstvenim resursima, povećavamo efikasnost našeg sistema i time doprinosimo unapređenju poslovanja EPS-a” rekao je Aleksandar Obradović, direktor Elektroprivrede Srbije.

Frank Šamer, direktor za rudarske sisteme u ABB-u je naglasio da ova kompanija posluje u Srbiji već 15 godina, te da će u projektu učestovati inženjeri iz Nemačke i Srbije. Šamer je rekao i da je uveren da će realizacijom ovog projekta doprineti unapređenju rada, kako bi kop Tamnava-Zapadno polje postao jedan od najmodernijih.

Tender za nabavku opreme pripremljen je i sproveden po proceduri KfW banke. Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja deo je šireg projekta unapređenja zaštite životne sredine u RB Kolubara, ukupne vrednosti 181 milion evra. Pored KfW banke, projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra, devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

Rezultat će biti smanjenje emisije štetnih materija, kao i ušteda uglja i tečnog goriva. Zbirne godišnje uštede na nivou proizvodnje uglja i energije procenjene su na oko 26 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...