Prognoze za korišćenje uglja u svetu do 2035. godine

Ratko Karolić

Čak i za 20 godina, prognoze ukazuju, ugalj će obezbeđivati četvrtinu primarne energije u svetu, kao što je davao i tokom poslednjih 30 godina
(ilustracija, traka za transport uglja iz kolubarskog basena)

Međunarodna agencija za energiju (IEA), kao i niz drugih nezavisnih izvora, predviđaju da će ugalj imati centralnu ulogu u proizvodnji struje kao i u industriji (posebno u proizvodnji čelika) u narednim decenijama (1)

Čak i po nedavno objavljenom ‘Scenariju za novu politiku’ IEA, koji pretpostavlja da ce biti ispunjena sva obećanja svetskih vlada za fondove za obnovljivu i nuklearnu energiju, potrošnja uglja će rasti za oko 17% do 2035. godine, i male su šanse da će biti promene u ovom energetskom odnosu u svetu. Ugalj ostaje sa 25% ili više primarni energent – kakav je bio u 1980. godini, kao i većim delom tokom poslednjih 30 godina. On će ostati sa 25% ucešća u ukupnoj potrošnji energije koja će i dalje rasti – prema IEA – za 40% tokom sledećih četvrt veka.

Očekuje se dramatično povećanje tražnje za ugljem u Aziji, najviše u Kini, ali i iz Indije i drugih rastućih ekonomija u Aziji. U jugoistočnoj Aziji, naprimer, IEA predviđa rast potražnje za ugljem od 4,8% godišnje, sve do 2035. godine ili skoro 30% globalne potražnje. U ostalim delovima sveta potrošnja uglja će se smanjivati ali to sigurno neće biti drastičan pad.

(Izvod iz ‘Coal matters – Divestment and the future role of coal’) (1)

Uloga tehnologije

Ugalj može da se koristi i na održiv način, bez zagađenja okoline, korišćenjem modernih tehnologija. (2)

Značajan potencijal u ovome imaju tehnologije čistog uglja što zahteva izgradnju termocentrala na ugalj koje imaju visoku efikasnost i ispuštaju manje štetnih gasova (HELE – high-efficiency low-emission), kao i tehnologiju za odlaganje karbonskih gasova iz termocentrala pod zemlju (CCUS – carbon capture use and storage).

Povećanje prosečne efikasnosti termocentrala na ugalj u svetu sa 34% na 40%, korišćenjem tehnologije koja već postoji, smanjilo bi ispuštanje ugljendioksida (CO2) za dve gigatone. To je više od ukupne emisije CO2 u Indiji koja je, inače, treći po veličini emiter ovog štetnog gasa u svetu.

Osim smanjivanja ugljendioksida, visoko efikasne termocentrale bi, skoro u potpunosti, eliminisale ispuštanje azotnih oksida (NOx), sumpordioksida (SO2), kao i ugljene prašine (PM).

CCUS tehnologija biće ključna za smanjivanje emisije ugljendioksida: IEA procenjuje da ova tehnologija može da smanji ukupno ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte (GHG) za 14% do 2050. godine, a da će troškovi za sprečavanje klimatskih promena koštati dodatnih 4,7 biliona dolara ako se ne primeni CCUS.

Značaj odgovornih investitora u ugalj

U odnosu na ostale nisko-karbonske tehnologije, fondovi za razvoj CCUS tehnologije u svetu su neuporedivo manji: dok se za razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije ulaže oko 27 milijardi dolara, a za razvoj projekata za korišćenje nuklearne energije ulaže 45 milijardi dolara – CCUS tehnologija je imala na raspolaganju, od 2005. godine, fond od samo 12,2 milijarde dolara. (2)

Ekspertska grupa vlade Norveške preporučila je u svom izveštaju dalje investiranje u proizvodnju i korišćenje uglja i nafte koji će, kako navode, ostati deo energetskog miksa u svetu u sledećim decenijama. (3)

U komentaru na ovaj izveštaj, B. Sporton, iz Svetske asocijacije za ugalj, napomenuo je da kampanja za prestanak investiranja u ugalj ne uzima u obzir da se iz uglja proizvodi 40% električne energije u svetu. Prognoze ukazuju da će čak i za 20 godina ugalj obezbeđivati četvrtinu primarne energije u svetu, kao što je davao tokom poslednjih 30 godina.

Umesto okretanja leđa uglju, važnije je značajnije uključivanje odgovornih investitora, stoji u izveštaju – što zapravo daje značaj investiranju u čistije tehnologije za dobijanje energije iz fosilnih goriva.

 

Reference:

1. - Global coal demand – sustained growth in the foreseeable future - (Nov, 28, 2014)

 www.worldcoal.org/extract/global-coal-demand-sustained-growth-in-the-foreseeable-future-4549/

2. - Divestment & the future role of coal – (Dec. 5. 2014)

www.worldcoal.org/extract/divestment-the-future-role-of-coal-2-4581/

3. - Norwegian independent expert report supports investment in coal & petroleum companies

www.worldcoal.org/extract/Norwegian-independent-expert-supports-investment-in-coal-petroleum-companies-4569/

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...