Bager „800“ ponovo kopa ugalj u Kostolcu

Miloš Obradović

Sopstvenim sredstvima, trudom i znanjem zaposlenih TE KO „Kostolac“ je u potpunosti revitalizovao najveći bager za kopanje uglja u kopu Drmno, koji je stradao tokom ovogodišnjih poplava, kada je deo ugljenog ležišta kopa poplavljen. Bager „SchRs 800“ juče je svečano pušten u rad a ministar energetike Aleksandar Antić je sa kopa poručio građanima da je „elektroenergetski sistem Srbije je stabilan“.

Bager „SchRs 800“, koji je tokom  letošnjih poplava ostao zarobljen u vodi i mulju zaposleni u Privrednom društvu Termoelektrane i kopovi „Kostolac“ izvukli su na suvo i sopstvenim sredstvima i radom potpuno revitalizovali.

„Sa ponovnim startom ovog bagera kop „Drmno“ je od danas spreman za maksimalnu proizvodnju uglja, koja nam je neophodna u zimskim mesecima,“ rekao je juče, prilikom svečanog puštanja u rad bager „SchRs 800“ ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. „To je i dokaz da je naš elektroenergetski sistem žestoko pogođen majskim poplavama i junskim bujicama izuzetno sposoban, fleksibilan i na kraju potpuno spreman za zimsku sezonu. Imali smo velikih problema ove godine, ali su zaposleni u Elektroprivredi Srbije, zaposleni u Rudarskom basenu „Kolubara, TENT-u i TE KO „Kostolcu“ pokazali da su najveća vrednost ove kompanije. Ovaj bager je 100 odsto urađen u okviru kapaciteta TE „Kostolac“ i kopa „Drmno“. Građani Srbije imaju još jedan dodatni razlog da mirno spavaju, da budu potpuno svesni i sigurni da će energetska stabilnost zemlje biti apsolutna, što se tiče električne energije. Zato želim da izrazim zahvalnost Vlade Srbije i, pre svega, građana Srbije zaposlenima koji su u izuzetno teškim uslovima izvadili bager iz mulja. Ta je operacija trajala gotovo dva meseca i zatim su ga u rekordno kratkom roku, sopstvenim sredstvima i radom stavili u funkciju“, poručio je Antić naglašavajući da je TE KO „Kostolac“ jedan od najznačajnijih faktora našeg elektroenergetskog sistema.

Bager-SchRs-800

Revitalizacija Bloka 1 termoelektrane u Kostolcu biće završena u drugoj polovini decembra i na zimu će raditi punom snagom, što je, prema Antićevim rečima, bitno za elektroenergetski sistem, s obzirom da ćemo tek u januaru ili februaru imati sve potrebne količine uglja da bi svi blokovi u TENT-u radili punim kapacitetom.

Kop „Drmno“ bio je zahvaćen velikim padavinama i bujicama u julu ove godine, nakon čega su ispod 1,5 miliona kubika vode u mulju ostali zatrpani vodeći bager za proizvodnju uglja „800“, tri pogonske stanice i jedan rotorni bager „470“.

Dragan Jovanović, direktor TE KO „Kostolac“ kaže da su 12. septembra zaposleni na kopu „Drmno“ uspeli da bager „SchRs 800“ oslobode iz mulja i od tada traje remont.

„Obavljena je kompletna revizija svih mašinskih uređaja i svih električnih instalacija, kako energetskih tako i sistema za upravljanje. Bager je krenuo u redovnu proizvodnju i njegov rad će obezbediti, posebno u zimskom periodu, dnevnu proizvodnju od 30.000 tona uglja, što je potrebno za rad svih blokova u Kostolcu u punom teretu. Očekujemo krajem decembra da pokretanjem Bloka B1, posle revitalizacije, sva postrojenja rade punim kapacitetom. Do tada ćemo se postarati da deponije uglja budu potpuno popunjene, što nam daje određenu rezervu za rad u zimskom periodu“, rekao je Jovanović dodajući da se „možemo nadati da neće biti poremećaja u proizvodnji do proleća, kada se očekuju novi remonti.“

Za tri meseca iz poplavljenog dela kopa „Drmno“ ispumpano je 1,5 miliona kubika vode, urađen je remont rudarske mehanizacije za kopanje uglja i rekonstruisan je transportni sistem za izvoz uglja dugačak 2,5 kilometra. Iz mulja su, osim bagera, izvučene i dve pogonske stanice „B 1800“, dok se i dalje radi na oslobađanju još jednog bagera, jedne pomoćne mašine i jedne pogonske stanice, koje se nalaze ispod 800 hiljada kubika mulja.

Eksploatacione rezerve uglja Kopa „Drmno“ procenjene su, inače, na više od 2,5 miliona tona, a na kostolačkim deponijama nalazi se oko 500.000 tona odloženog uglja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...