Nova rudarska oprema na kopu Drmno

BM

Na montažnom placu Površinskog kopa „Drmno“ završeni su radovi na montaži nove transportne rudaske opreme, koja je neophodna za proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje.

U TE KO „Kostolac” završeni su radovi na montaži nove transportna stanica, koja će raditi u sklopu drugog jalovinskog sistema PK „Drmno“.

Ovaj projekat je realizovan je uskladu sa planom investicionih aktivnosti u rudarskom sektoru PD TE - KO „Kostolac“ za 2014. godinu. Na terenu je postavljen i transporter u dužini od 1.500 metara, u koji je ugrađeno 1.800 tona opreme, ističe Miroslav Ivković, pomoćnik direktora PD TE – KO „Kostolac“ za investicije u rudarstvu.

Srdan Dimitrijević , direktor „Goše Fom“ ocenio je da PD TE - KO „Kostolac“ i „Goša Fom“ imaju korektan poslovni odnos. Na ovom primeru još jednom je potvrđeno da domaća privreda i domaće kompanije mogu da naprave kvalitetnu rudarsku opremu i da preuzete obaveze završe u ugovorenim rokovima.

Današnje puštanje u rad ovog objekta za kostolačku energetsku kompaniju ima više značaja nego radnijih godina, ocenio je Dragan Jovanović, direktor PD TE – KO „Kostolac“.

„Poznato je da mi u zimski period ulazimo sa velikim obavezama da održimo proizvodnju uglja i električne energije na nivou maksimalnog korišćenja raspoloživih kapaciteta. To zbog posledica elementarne nepogode nije lako, ali ostvarujemo uslove da EPS može računati na pouzdanu proizvodnju u Kostolcu. Inače, ova pogonska stanica još jednom dokazuje i naše opredeljenje da idemo u stalno proširenje kapaciteta za proizvodnju uglja. Želim da se zahvalim direktoru „Goše Fom“ na poštovanju rokova, a posebno mi je drago što na primeru Kostolca možemo da pokažemo da jedna domaća uspešna kompanija ostvaruje i značajne reference,” rekao je Jovanović.

Ova investicija je vredna nešto više od 736 miliona dinara. U skopu projekta, na kome se radilo oko šest meseci, izrađeno je i montirano 320 tona savremene opreme za pogonsku stanicu „B-2000“. Urađeno je, između ostalog, 380 sekcija, sedam specijalnih sekcija i kosi članak.

Na čelu konzorcijuma, koji je realizovao projekat, bila je kompanija „Goša Fom“ iz Smederevske Palanke sa podisporučiocima, GAT-om iz Novog Sada i kostolačkim PRIM-om. Značajan posao uradila je domaća mašinogradnja, što je još jedna potvrda kvaliteta ove privredne grane. Realizacijom ove investicije napravljen je i iskorak u pravcu proširenja proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ na 12 miliona tona uglja godišnje.

Čestitajući rudarima na dosadašnjem angažovanju na sanaciji posledica elementarne nepogode Dragan Jovanović je naročito istakao značaj njihovog zalaganja na popravci i dovođenju u funkcionalno stanje vodećeg bagera za proizvodnju uglja.

“Svi poslovi urađeni su sopstvenim snagama. I zato vam treba odati svako priznanje“, kazao je Jovanović.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...