SAD: pad cena energije iz sunca i vetra

M.L.

Skoro polovina novih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetici SAD su na sunce i vetar
(foto, Turbine na Valnei ostrvu u Irskom moru)

Velike solarne elektrane i vetrenjače na mnogo mesta u SAD počinju da u pogledu troškova, i bez državne podrške, uspešno konkurišu gasnim elektranama, ističe investiciona banka Lazard čije nalaze prenosi Fajnešnel Tajms (The Financial Times).

Ovakva kretanja pojačavaju izglede za revolucionarne promene na američkom i svetskom tržištu eneregije. Fosilnim gorivima kao što su ugalj i nafta, međutim, izvori obnovoljvije energije još ne mogu da konkurišu.

Troškovi za solarne panele i turbine vetrenjača padaju, prema ovoj investicionoj banci, a istovremeno njihova efikasnost se povećava. I to toliko da u oblastima gde duvaju jaki vetrovi ili sunce intenzivno greje, ovi izvori mogu struju prozvoditi jevtinije čak i od elektrana na fosilna goriva.

“Govorili smo da će jednog dana solarna i eolska eneregija biti konkurentne konvencionalnim izvorima. I taj dan je došao”, likuje šef Odeljenja za električnu eneregiju i infrastrukturu u banci Lazard Džordž Biličić (George Bilicic). 

Padajuće cene struje iz obnovljvih izvora podstaćiće proizvođače i prenosioce energije na povećane investicije. Neki obnovoljivi izvori, ipak, i dalje imaju u poređenju sa fosilnim gorivima više troškove. To je slučaj, uglavnom, sa panelima na krovovima zgrada i vetrenjačama na obali – ti izvori su još zavisni od poreskih olakšica i drugih državnih stimulusa kako bi bile isplative ulagačima.

Elektrane na gas, zahvaljući bumu eksplotacije gasa iz škriljaca i padu cena koji je usledio, postale su najomiljenija tehnologija u novim kapacitetima za proizvodnju električne eneregije. Ta prednost u odnosu na obnovljive izvore počinje, međutim, da se smanjuje. U prvom polugođu ove godine, prema podacima američke vladine Agencije za energetske informacije (EIA) skoro polovina novih prozvodnih elektroenergetskih kapaciteta bila je iz solarnih i eolskih izvora.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...