Ruski adut (još jedan) protiv sankcija – paladijum

ML

Rusija kontroliše oko polovine svetskog tržišta ovog plemenitog metala, nezamenjivog u auto-industriji
(ilustracija, prstenje od belog zlata napravljenog na bazi paladijuma)

Rusija u mogućem hladnom ratu sankcijama sa Zapadom drži u rezervi jedno dosta delotvorno tajno oružje. Osim smanjivanja izvoza nafte i gasa, Moskva ima na raspolaganju i pritisak na globalne svetske privredne igrače putem ograničenja prodaje paladijuma. Rusija, naime, kontroliše oko polovine svetskog tržišta ovog plemenitog metala.

paladijum sivo beli metal

Paladijum je srebrno - beli metal, jedan od šest iz platinske grupe metala (PGM) koja se sastoji  od: platine, paladijuma, osmijuma, rutenijuma, rodijuma i iridijuma. Od ovih šest, paladijum ima najnižu tačku topljenja i najmanju gustinu.

Cene paladijuma, inače, nezamenenjivog u auto-industriji, već su reagovale na dominantnu poziciju Rusije na tržištu posle izbijanja ukrajinske krize i zaoštravanja odnosa Zapada s Rusijom. Od kraja januara ove godine cena unce ovog metala povećala se za 14 posto tj na 800 dolara. Analitičari predviđaju dalji rast cena ovog metala.

paladijum poluge

Na tržištu postoje poluge paladijuma od 10 unci, čistoće .999. Svaka poluga proizvedena je od strane neke od vodećih svetskih topionica, i imaju overenu težinu i čistoću. Investitori kupuju poluge paladijuma za njihov potrfolio, pogotovu što se očekuje rast cene ovog metala 

Tržište paladijuma već dugo kontroliše Rusija, zajedno s Južnoafričkom republikom (JAR). No, u rudnicima u Africi se štrajkuje već oko tri meseca. Prema proceni Standard banke, produkcija paladijuma u ovoj zemlji mogla bi do kraja godina pasti za oko 40 procenata u odnosu na prošlu godinu. Mogućnosti Moskve da utiče na cenu ovog metala bile bi tako još veće.

Tražnja za paladijumom beleži ove godine znatan rast, i to pre svega zahvaljući rastu prodaje automobila u SAD i Kini. Tražnja je još lane premašila mogućnosti rudnika, rezerve koje se mogu ekonomično eksploatisati su već dobri delom iscrpljene.

paladium_katalizator-auto-s.jpg

Primarna je upotreba paladijuma u proizvodnji katalizatora, njegova potrošnja u ove svrhe čini oko 58% od procenjene globalne tražnje u 2010. Druge važne oblasti upotrebe su: elektronika (16%), stomatologija (10%), nakit (7%) i ostalo (9%). Katalizatori se najčešće primenjuju na auspusima u automobilima. Oni su mali uređaji koji se koriste da smanje toksične emisije motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pretvaranjem štetnih zagađivača u manje štetne emisije

To znači da će ceh morati da plate u prvom redu proizvođači i kupci automobila jer paladijum je važna komponenta u katalizatorima izduvnih gasova. Jedina mogućnost zamene jeste platina koja je, međutim, oko 80 posto skuplja i zato, uprkos rastu cena paladijuma, još ne dolazi do zamenjivanja paladijuma platinom. Upotreba ovog sivog plemenitog metala širi se, inače, ne samo u industriji nakita nego i u stomatogiji, prevashodno za zubne krunice.

paladijum nakit prstenje

Paladijum je od značaja u industriji nakita i jedan je od tri najviše korišćena metala (zajedno sa niklom i srebrom) koji se mogu legirati sa zlatom za proizvodnju "belog zlata". Koristi se i u stomatologiji, časovničarstvu i proizvodnji hirurških instrumenata i električnih kontakata

Lane je na svetskom trištu prodato 6,4 miliona trojskih unci paladijuma. Od toga na Rusiju otpada 2,7 a na JAR  2,4 miliona unci.

Industrija je sve zavisnija o ovog metala. Tražnja za njim već treću godinu uzastopno premašuje ponudu, ističu analiitičari banke Morgan Stenli (Stanley). Eksperti Kredi  Suis (Credit Suisse) banke pretpostavljaju da će taj trend trajati najmanje do kraja 2016, a po proceni CPM Grup (Groupe), čak od kraja 2023. Cena će, kako se predviđa, rasti i preko granice od 850 dolara za uncu. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...