Klasične sijalice zabranjene od Nove godine i u SAD

M.L.

Amerikanci idu stopama EU koja je već nametnula ovakav birokratski način štednje energije, urpkos tome što mnogim ljudima smeta mutno i neprirodno svetlo novih, „štedljivih“ sijalica i što ima i studija koje upozoravaju da „kvare oči“

Godinu dan posle EU, tojest od početka nove godine, i u SAD biće zabranjena proizvodnja i uvoz klasičnih sijalica sa volframovim vlaknom. Najpopularnije klasične sijalice, one od 40 i 60 vati, zameniće se  kompaktnim, tzv štedljivim sijalicama.

Sama prodaja klasičnih sijalica neće biti zabranjena zbog zaliha koje će se, prema procenama trgovaca, iscrpiti do sredine iduće godine. Poslednjih godina u susret njihovom potpunom izbacivanju iz upotrebe, smanjena je proizvodnja i uvoz, dok je strelovito porastao uvoz i produkcija kompaktnih sijalica.

Time se u potpunosti ispunjava zakon o energetskoj nezavisnosti i bezbednosti iz 2007. na osnovu koga su već 2012. i 2013. prestale da se proizvode i uvoze klasične sijalice od 75 i 100 vati. EU je  odgovarajući propis tj Smernicu o izbacivanju klasičnih sijalica iz upotrebe, donela nešto kasnije (2009) ali je zabrana starih sijalica stupila na snagu još početkom prošle godine. Istina, uz dosta otpora i izvrdavanja, pa se u nekim zemljama, na primer Češkoj i Slovačkoj, klasične sijalice deklarišu i uvoze kao grejna tela. A kupaca za njih ima jos dosta ne samo zbog niže cene nego i zato što se mnogi žale da je svetlo „štedljivih“ sijalica mutno i da zamaraju i kvare oči. Na to su ukazale i neke studije...

Istini za volju ima i takvih koji hoce i kupuju klasične sijalice gde god ih ima jer im smeta ovakav birokratski način štednje nametnut iz Brisela. Kako neko reče, mnogo više efekata bi bilo kada bi se zabranili klasični benzinski motori i ostavili samo dizel i na takozvani hibridni pogon (delimično na električnu energiju).

Na američkom tržištu, odmah po donošenju pomenutog zakona 2007. počeli su ubrzano da rastu uvoz i domaća produkcija kompaktnih sijalica. Kasnije, sve brže - na primer, u periodu od oktobra 2012. do oktobra prošle godine uvoz ovih sijalica povećan je za čak 90 posto u odnosu na isti period 2011-2012.

Kao i u Evropi, uvođenje novih sijalica izaziva bojazni pa i otpore. Iz jedne nedavne ankete proizašlo je da se čak 64 procenata pribojava posledica uvođenja novih sijalica. S druge strane, pokazalo se da svega 41 procenat ispitanika zna da je od početka ove godine zabranjen uvoz i proizvodnja klasičnih sijalica.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...