Granice evrope čuvaće evrodronovi

M. Lazarević

Bespilotne letelice se, kako najavljuju iz Brisela, mogu koristiti i u civilne svrhe, prilikom prirodnih katastrofa, za gonjenje zločinaca...
(foto, bespilotna letelica u sastavu nemačke vojske)

Samo dan pošto su organizacije za ljudska prava Amnesti Internešnel (Amnesty International) i Hjuman Voč (Human Watch) objavile dokaze da američke bespilotne letelice, tkzv dronovi, u borbi, osim terorista, neretko ubijaju i civile, eurokomesarka za spoljne poslove Ketrin Ešton (Cathrine Ashton) je najavila da bi dronovi mogli biti korišćeni i u EU.

Ona smatra da bi ove naoružane letelice, kojima se upravlja s daljine, mogle efektivno čuvati spoljne granice Unije.

“Neophodno je da pripremimo program dronova nove generacije”, citira evrokomesarku EU Observer. Za to će se ona, kako je najavila, svesrdno založiti na samitu EU u decembru ove godine. 

Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britaniíja imaju već dronove u svojim vazdušnim snagama ali ih koriste samo u vojnim operacijama. Ešton sada predlaže da se razvije sasvim novi program kako bi se takve letelice potom mogle koristiti i u civilne svrhe.

Osim čuvanja granica Unije, dronovi, kako se smatra, mogli bi biti korisni naročito prilikom prirodnih katastrofa.

Evropska industrija nauoružanja je spremna da odgovori na ove zahteve. Francuski Daso (Dassault), francusko-nemački koncern EADS i italijanski Finmekanika (Finmeccanica) su već u junu ove godine potpisali zajednički sporazum o razvoju evrodrona.

To, anaravno, nije sve. Besplilotne letelice bi mogle početi da na teritoriji EU gone zločince. Brisel je već odobrio dotacije firmi Izrael aerospejs industris (Israel Aerospace Industries) od skoro pet miliona dolara za projekt razvoja odgovarajućeg drona za takve zadatke koji je počeo da se realizuje početkom ove godine.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...