Prodaja personalnih računara pada već šesti kvartal uzastopno

M. Lazarević

Pi-sije potiskuju sve više tableti i smartfoni. Velika trojka – Lenovo, Hjulet Pakard i Del dobro se drži za razliku od srednjih i manjih proizvodjača
(ilustracija - reklama firme koja ima najveći udeo u svetskoj prodaji personalnih računara)

Svetska prodaja ličnih računara (PC) nastavlja da pada. U letnjem kvartalu ove godine padala je već šesto tromesečje uzastopno, javljaju agencije AP i DPA. Glavni uzrok toga jeste porast interesovanja kupaca za tablete i smartfone.

Prema konsalting firmi Gartner, u trećem kvartalu ove godine (juli, avgust i septembar) prodato je u celom svetu oko 80,3 miliona PC tojest 8, 6 miliona manje nego u istom periodu lane. Prema kompaniji IDC taj pad je nešto niži – prodato je 81,6 miliona PC odnosno 7,6  procenata manje nego u trećem kvartalu lane. IDC očekuje da će tržište PC-a dostići dno pada iduće godine, a 2015 će početi da oživljava jer će firme i domaćinstva početi da zamenjuje stare računare. Drugim rečima, za iduću godinu se predviđa stagnacija prodaje, a 2015 rast od jedan posto...

Sama grana sve više se iznutra diferencira. Velikim prozvođačima odnosno prodavcima ide i dalje  dobro, dok malim prodaja strmoglavo pada. Tri najveća prodavca – Lenovo, Hjulit-Pakard (Hewlett-Packard - HP) i Del (Dell) uspeli su i u trećem kvartalu ove godine da povećaju prodaju. Nasuprot tome, prodaja manjih prozvođača kao što su Asus i Acer kontinuirano pada.

Tokom protekle dve godine tržište PC-a se smanjilo za oko 15 posto. U trećem tromesečju u svetu je prodato 95 miliona PC-a. Prodaja pada upravo zato što kupci sada sve češće umesto PC-a kupuju tablete i smartfone.

Prema obe ove konsalting firme, najveći proizvodjač PC-a ostaje kineska firma Lenovo koja je prodala u poslednjem tromesečju na 14,1 milion  personalnih kompjutera tj oko 2,1 posto više nego u istom razdoblju lane. Udeo ove firme na tržištu iznosi 17,6 posto (prema Gartneru) odnosno 17,1 (prema IDC). Tesno iza Lenova je dugogodišnji broj jedan HP sa udelom od 17,1 posto .

Dell na trećem mestu ima udeo od približno 11,6 procenata.

Lenovo se usmerio na nove modele koji su često kombinacija noutbukova i tableta i uspeo je da preotme dobar deo firmi-kupaca od HP i Dela. Osetan pad prodaje tzv netbukova pogodio je naročito firme Asus i Acer. Prema Gartneru, pad njihove prodaje iznosio je 22 posto, dok ga IDC procenjuje na čak 34 posto.        


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...