Puška koja garantuje pogodak

prevela Dijana Marković

Nova „pametna puška“ odlučuje kada će pucati i retko kad promaši
(foto, puška Trejkingpoint)

Nova puška se u maju pojavila u prodaji na američkom tržištu i nije nalik na bilo koju drugu. Ona koristi lasere i kompjutere da bi strelci bili veoma precizni. Start-ap kompanija za proizvodnju oružja iz Teksasa napravila je pušku koja je toliko efikasna da neki poznavaoci kažu da ona ne treba da se prodaje široj javnosti.

Naziv puške je Trejkingpoint (TrackingPoint). Na strelištu u neposrednoj blizini Ostina, u gradu Liberti Hil, strelac početnik drži jednu takvu pušku i cilja u metu na daljini od 500 jardi. Obično je potrebna višegodišnja praksa da se pogodi nešto na toj udaljenosti. Ali ovaj strelac iz prvog pokušaja pogađa metu.

pametna puska 2

"Pametna puška" i njen displej

Puška je opremljena sofisticiranim grafičkim ekranom u boji. Strelac usmerava laser na metu pritiskom na malo dugme pored okidača. To je kao u video igrici. Ali evo gde je razlika: Ti povlačiš okidač ali puška odlučuje kada će da puca. Ona puca samo kada je oružje upereno na potpuno pravo mesto, uzimajući u obzir mnoštvo varijabli, uključujući vetar, podrhtavanja i rastojanje od mete.

Pametna puška je opremljena laserskim daljinomerom, balističkim računarom i Vaj-faj odašiljačem kako bi uživo mogla da emituje video i zvuk do obližnjeg ajpeda. Svaki snimak je zabeležen i može se ponoviti, ili objaviti na Jutjubu ili Fejsbuku.

„Smatrajte je pametnom puškom. Imate pametan automobil; pametne telefone; pa sada imamo i pametnu pušku“, rekao je Džejson Šaubl (Jason Schauble), predsednik Trejkingpointa. On kaže da je sistem Trejkingpoint napravljen za lovce i strelce, pogotovo za mlađu generaciju koja je stalno na društvenim mrežama.

„Oni vole da objavljuju snimke; vole da budu u stalnoj komunikaciji sa grupama na mrežama“, rekao je Šaubl. „Ova vrsta tehnologije, pored toga što čini pucanje mnogo zanimljivijim, takođe, omogućava da se pucanje podeli sa drugim ljudima.“

Na razvoju ove tehnologije tri godine je radio tim od 70 ljudi. Šaubl kaže da ne postoji ništa poput ovoga, pa čak ni u vojsci. Za civile, Trejkingpoint direktno prodaje svoje sofisticirane, dalekometne puške. Sa cenom od 22.000 dolara - one nisu jeftine.

Jedan lovac koji ne želi ovu pušku je Kris Vilbrat (Chris Wilbratte). On kaže da sistem Trejkingpoint podriva ono što on zove lovačkom „fer poterom.“

pametna puska 2

Displej "pametne puške" preko koga se utvrđuje cilj

„Predstavlja jednostavnu akciju sa garantovanim uspehom ili laku metu. Hoću da kažem da nema veštine u tome, zar ne? Samo uperiš, pustiš da oružani sistem uradi svoje, povučeš okidač i ubio si jelena. Nema tu veštine,“ rekao je Vilbrat.

Ova nova puška se javlja u vreme kada nastavlja da se krčka debata o kontroli oružja u Vašingtonu.

Kris Frandsen (Chris Frandsen), koji je diplomirao na akademiji Vest point (West Point) i koji se borio u Vijetnamu, smatra da ne treba tehnologiju Trejkingpointa omogućiti civilima. Puška previše olakšava kriminalcima ili teroristima da pucaju u ljude iz daljine a da pri tom ne budu otkriveni, rekao je on.

„Gde postoje ljudi sa mentalnim problemima, gde imamo decu koja su se u ranoj fazi ogradila od društva, kada imamo teroriste, mi treba da takvim osobama ograničimo prodaju oružja koje im omogućava da postanu efikasniji u terorisanju stanovništva“, rekao je Frandsen.

Šaubl kaže da, pošto kompanija prodaje direktno – umesto preko dilera oružja, znaju ko su kupci i da će ih proveriti. I on kaže da postoji opcija od ključne važnosti koja sprečava bilo kog drugog a da to nije registrovani vlasnik da koristi mogućnosti koje nudi puška.

„Ona ima zaštitnu lozinku. Kada je korisnik sačuva, on može lozinkom da zaštiti opcije koje isključuju mogućnost korišćenja napredne tehnologije. Tako da će puška i dalje raditi kao vatreno oružje, ali neće moći da se markira meta na velikoj udaljenosti pre nego što se unese lozinka“, rekao je on.

Šaubl kaže da je potražnja „ogromna“. Trejkingpoint sada ima listu čekanja. Drugi su, takođe, zainteresovani: proizvođač pušaka Remington (Remington Arms) želi da koristi tu tehnologiju pri proizvodnji pušaka koje želi da prodaje po ceni od oko 5.000 dolara.

 

http://www.npr.org/blogs/alltechconsidered/2013/05/15/184223110/new-rifle-on-sale


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...