Novi kineski gigantski projekat-najviša brana na svetu

M. Lazarević

Pregrada za jezero hidrocentrale Šuang-tian hu biće visoka 314 metara
(foto, kanjon reke Dadu u kineskoj provinciji Sečuan gde počinje gradnja najviše brane na svetu)

Kineske vlasti su, uz ogradu Ministarstva za životnu sredinu, prihvatile projekat za gradnju najveće brane na svetu. U provinciji Sečuan na jugozpadu zemlje podići će se pregrada koja će zadržavati vodu za hidrocentralu Šuang-tian hu na reci Dadu, visoka čak 314 metara.

secuan mapa reke min dadu jang

Mapa reka Min, Dadu i Jangce u Sečuanu

Sada je najviša tzv Nurecka brana u Tadžikistanu, visoka nešto iznad 300 metara. Najveća hidrocentrala u Kini i na svetu – Tri kanjona, instalisane snage 22.500 megavata, ima branu  koja je visoka „svega“ 185 metara. Gradnjom brane u Sečuanu će na drugo mesto biti potisnuta dosad najveća brana u zemlji – Siao van na reci Mekong, visoka 292 metara. 

tri kannjona brana kina

Prevodnica za brodove na brani Tri kanjona u Kini

Nova centrala s najvišom branom na svetu gradiće se 10 godina a koštaće oko 4,6 milijarde dolara.

Kao i u slučaju gradnje brane i hidrocentrale Tri kanjona, koja je završena 2012, čule su se jake kritike koje vlasti, istina, nisu gušile ali su ih jednostavno ignorisale. Ovaj put u samoj vladi, ne samo u Ministarstvu za zaštitu sredine, mnogi su priznali da će nova brana imati negativan uticaj na floru i faunu i povećati rizike prilikom elementranih katastrofa kao što su zemljotresi i klizišta, ali je, ipak, konačno projekat odobren. A to, pre svega, zbog toga što Kina s obzirom na svoju veličinu, tempo tazvoja i strukturu privrede ima veliki energetski deficit i jako je zavisna je od uvoza energije, posebo tzv fosilnih goriva. Centralna vlada planira da do 2020. postigne da se najmanje 15 posto ukupne enerergije proizvodi iz drugih izvora.    

Reka Dadu na kojoj će se postaviti brana je pritoka reke Min koja protiče kroz celi Sečuan. Kada hidrocentrala bude završena imaće kapacitet od 2.000 megavata i proizvodiće godišnje 8-9 milijardi kilovat sati električne energije. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...