Čudo neviđeno – auto koji troši manje od litra na 100 kilometara

M. Lazarević

Folksvagen priprema da na predstojećem Ženevskom salonu predstavi najštedljiviji serijski proizveden auto na svetu

Novi model Folksvagena (Volkswagen) na hibridni pogon VW XL1 biće sa potrošnjom od 0,9 litra nafte na 100 kilometara, bez konkurencije najštedljiviji serijski proizveden auto na svetu. Pored toga, zahvaljujući hibridnom sistemu pogona i spoljašnjem punjenju baterija (plug in), ovaj auto može, koristeći samo električni pogon, da pređe 50 kilometara. (Poređenja radi, štedljivi hibrid Toyota Prius ima normirano kombinovanu potrošnju od 3,9 l/100 km. Verzija sa ugrađenim većim akumulatorima troši 2,1 litar. A verovatno do sada najštedljiviji klasični motor u modelu Volkswagen, Polo Bluemotin troši 3,3 litra nafte)

vw

VW XL1

Svojim konstrukcionim rešenjem dvosed XL1, koji će se prozvoditi u Osnabriku, pripada savremenoj generaciji sportskih automobila niske težine (svega 795 kg) , sa izrazitom aerodinamikom (kofecijent cx=0,189) i niskim težištem (visina vozila 1.153 mm). Auto je dug 3.888 mm a širok 1.665 mm.

Zato je ovom autu dovoljna gotovo neverovatno mala snaga od 6,2 KW da bi na ravnom putu održavao konstantnu brzinu od 100 km/h. U električnom režimu VWXL1 se zadovolji sa manje od 0,1 KWH za jedan kilometar vožnje. 

vw napred

Ovaj model se može pohvaliti i rekordno niskom emisjom C02 od samo 21 g/km, zahvaljujući lakoj konstrukciji, hibridnom sistemu i mogućnosti spoljnog punjenja baterija (plug-in). Naftni motor TDI ima 35 KW odnosno 48 konjskih snaga, električni pogon od 20 KW sa litijum -jonovim akumulatorom i sedmobrzinski menjač DSG. Maksimalna mu je brzina 160km/h a ubrzava do 100 km/h za samo 12,6 sekundi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...