Neverovatan rekord koji „mercedes“ drži već više od 75 godina

M. Lazarević

Na jučerašnji dan 1938. glavni test vozač Mercedesa, Karačiola postigao rekordnu brzinu u automobilu ove firme na javnoj saobraćajnici od 432,7 kilometara na sat koja ni dan-danas nije prevaziđena...
(ilustracija, automobil rekorder mercedes w - 125)

Reklo bi se da je to nemoguće, ali je istina – nemačka kompanija Mercedes-Benc (Benz) drži već 75 godina svetski brzinski rekord na javnim komunikacijama. Na jučerašnji dan pre tri četvrtine veka, tj 28. januara 1938. šef-pilot Mercedesa, Rudolf Karačiola (Caracciola) postigao je sa vozilom Mercedes W-125 brzinski rekord koji još uvek nije prevaziđen. On je to, kako ovim povodom podseća nemačka štampa, uradio na auto-putu između Frankfurta i Darmštata (Darmstadt) kada je na trasi od jednog kilometra postigao brzinu od 432,69 kilometara na sat.

Pošto se meri prosek iz dve vožnje, zabeleženo je da je u drugoj postignuta neznatno manja brzina – 432,36 km/h. Ni tu drugu niko nije premašio, ni za volanom najskupljeg auta planete – Bugati Vejrona (Bugatti Veyron) koji ima maksimalnu brzinu od 431 km/h. 

Automobil-rekorder pokretao je specijalno za najveće brzine razvijeni motor od 12 cilindara sa dva kompresora, zapremine 5.577 kubnih santimetara. Važnu ulogu igrala je i aerodinamika, posebno niža karoserija i produžetak zadnjeg dela u obliku klina koji je pokrivao i točkove. Merenja u aerodinamičkom tunelu pokazala su da aerodinamički koeficijent iznosi fantastičnih cx=0,157 (današnja kola imaju taj koeficijent u proseku od 0,30).

Specijalno prilagođavanje tj. smanjenje pretrpeo je dovod vazduha. Motor se hladio bez svežeg vazduha – hladnjak je bio oklopljen s rezervoarom od 500 litara vode i leda. Ukupna snaga auta iznosila je 736 konja.

Mercedesov auto W-125 koji je postigao ovaj rekord izložen je i može se i sada videti u muzeju ove firme, a deo postavke je i zvuk motora iz reproduktora.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...