Kina sagradila najdužu superbrzu prugu na svetu

M.Lazarević, PRAG

U sredu, na rođendan Mao Ce Tunga, pušta se u saobraćaj pruga od Pekinga do južne metropole Kuangčou, duga 2.298 kilometara, kojom će vozovi ići prosečnom brzinom od 300 km/h
(ilustracija: sledeće srede kreće voz na nadužoj brzoj pruzi na svetu)

Kineska vlada predstavila je novinarima rekordnu dugu prugu za velike brzine koja će spojiti glavni grad Peking s južno-kineskim centrom Kuangčouom. Pruga je duga 2.298 kilometara, prolazi kroz tri vremenske zone i njome će vozovi saobraćati prosečnom brzinom od 300 kilometara na sat.

Pruga se pušta u promet u sledeću sredu što, prema agenciji Nova Kina, nije slučajno jer je 26. decembar - rođendan nekadašnjeg lidera zemlje i osnivača KP Kine, Mao Ce Tunga (1893-1976). Pruga se pušta upravo pred Novu godinu kada na desetine miliona Kineza, po tradiciji, putuje u posetu svojim prodicama i rođacima širom ove najmnogoljudnije zemlje sveta.

voz kina

Kinezi imaju najbrže vozove na svetu

To je ne samo najduža pruga za najveće brzine, nego i tehnički najnaprednija železnička saobraćajnica u Kini i celom svetu, izjavio je ovim povodom ministar železnice Čou Li. Putovanje od Peking do Kuangčoua skratiće se sa dosadašnjih 22 na samo osam sati. Stanica na trasi je 35, među njima su i veliki gradovi kao što su Čengčou, Vuhan i Čhangša.

Kineska visoko-brzinska železnica bila je u poslednjih godinu i po dana na meti oštrih kritika i preispitivanja daljeg razvoja. To se dogodilo posle sudara dva superbrza vozova u julu 2011. kod mesta Venčou kada je poginulo 40, a povređeno preko 200 ljudi. Posle tog udesa Kina je ograničila i prikočila gradnju superbrzih pruga.

zeleznica kina proba

Sa prošlonedeljne probe najnovijeg brzog voza u Kini

Ove godine u oktobru, ipak, počele su test vožnje novog superbrzog voza, koji razvija brzine od preko 350 km/h i može saobraćati i po temperaturama od minus 40 stepeni Celzijusa. Taj voz ide na novoj pruzi koja spaja luku Talien na severoistočnoj obali s mestom Harbin koje je veći deo godine po snežnim pokrivačem.

Kineska preduzeća izrazila su nedavno interes i nude srpskoj vladi finansiranje i učešće u modernizaciji glavnih železničkih koridora i pruge Beograd-Bar (za brzine od 160 km/h). 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...