Reno obećava elektromobil s beskonačnim radijusom kretanja

Milan Lazarević, PRAG

Baterije će se puniti, ne kao dosad sporo iz priključka na električnu mrežu, nego bežično i brzo prilikom čekanja na semaforima, na parkinzima...(foto: firma Kvalkom sa Deltamotorsom razvija za Reno bežićno elektronapajanje baterija za automobile)

Mali radijus kretanja je najteži hendikep elektromobila ali će možda već uskoro to postati stvar prošlosti. Stručnjaci francuske industrije automobila Reno (Renault), kako izveštava BBC, rade na novoj revolucionarnoj tehnologiji koja će omogućiti brzo punjenje baterija automobila na parkinzima, semaforima...

Samo punjenje se bitno menja – umesto iz priključka na električnu mrežu, baterije auta će se puniti bežično time što će stati na podlogu iz koje će se one brzo dopunjavati. Na toj revolucionarnoj novini, zajedno Renoom, radi i Delta Motorsport, poznati konstruktor vozila formule 1.

Pomoću te tehnologije možemo doći do automobila s neograničenim radijusom, izjavio je Entoni Tompson (Anthony Thompson) zamenik direktora fime Kvalkom (Qualcomm) koja stoji iza takozvane indukcione tehnologije punjenja baterija.

Vozilo postane praktično neka vrsta perpetum mobila jer staje na specijalnu podlogu za punjenje koja prenosi električnu eneergiju posredstvom elektromangetskog polja do odgovarajućeg uredjaja  u automobilu.

Računa se da bi se, gledano na nešto duži rok, na taj način moglo postići da se baterije napune za relativno kratko vreme  - u garaži, na parkinizima, na primer, pred supermarketom, dok se tamo kupuje, čak i na semaforima. A tako se mogu puniti baterije čak i kad se auto kreće!

Može se pretposatviti da će ova tehnlogija bitno poboljšati atraktivnost elektromobila koji kupce odbijaju najviše time što imaju mali radijus kretanja i moraju se dugo puniti i to na stanicama koje su još dosta retke. 

S novom tehnlogijom promeniće se i orijentacija proizvodjača. Dok je dosad bilo najvažnije razviti baterije koje omogućavaju što veći radijus kretanja, sada će se razvijati baterije koje će se brže puniti i biti manje i lakše, a u krajnoj liniji tako će i auto biti jevtiniji.

Ogromne investicije idu u razvoj novih baterija, punjenje i skaladištenje energije i njeno ponovno korištenje. Uveren sam da ćemo u naredne tri godine biti svedoci prave revolucije na tom polju, izjavio je generalni direktor alijanse Reno-Nisan Karlos Gosn (Carlos Ghosn).

Za razvoj te nove tehnlogije veliki interes sigurno imaju velike korporacije, kao i državne firme. Prema dosta mišljenja u V. Britaniji, na koje se poziva BBC, postupni prelazak na elektromobile bi pomogao ovoj zemlji da ispuni sve obaveze u pogledu emisije štentih gasova tj svojih obaveza u borbi protiv klimatskih promena. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...