Holandija ne prestaje da otima zemlju od mora

M. Lazarević, PRAG

Roterdamska luka, najveća u Evropi, širi se za petinu, a narod dobija najveću plažu u zemlji
foto: novi prostor roterdamske luke

Holandija, čiji je veliki deo teritorije tokom istorije otet od mora, ne prestaje sa ovim poslom: od prošle nedelje država je zvanično veća za 2.000 hektara tj 20 kvadratnih kilometara. Zahvaljući novoj brani, dugoj 11 kilometara, roterdamsko pristanište, peto po veličini na svetu, proširuje se za oko 3.000 fudbalskih igrališta. Novoosvojena od Severnog mora, teritorija će služiti ne samo proširenju luke, nego i za potrebe rekreacije.

roterdam bager

Bager na završnim radovima u izgradnji nove brane za luku Roterdam

Kraljica Beatrisa je uoči prošlog vikenda svečano zatvorila poslednji deo brane, zahvljujući kome će iz mora izroniti novo poluostvrvo u oblasti Masvlaskte. Na tom isušenom zemljištu ove i iduće godine sagradiće se novi deo  ogromne roterdamske luke u kome će moći da se ukotve i najveći brodovi, sa dubinom od 20 metara. Luka će se proširiti za petinu i tako učvrstiti primat najveće u Evropi, istakla je na svečanosti ministarka za životnu sredinu Melanie Šulc (Schultz).

Gradnja ove brane trajala je preko 10 godina i koštala oko tri milijarde evra. Zatvranje brane je bio  veliki dogadjaj za sve žitelje ove zemlje. Na svečanosti, koju je televizija prenosila direktno, bili su svi članovi kraljevske porodice.

roterdam kraljica

Holandska kraljica Beatrisa pušta u rad novu branu na Severnom moru

Zahvaljući brani, stvorena je na jugozpadnom delu isušenog tla nova peskovita plaža duga 7,5 kilometara, široka 100 metara,  koja će biti najveća u zemlji i moći da primi više stotina hiljada ljudi. Najviše će joj se radovati ljubitelji kitesurfinga kojih je u ovoj zemlji mnogo (skijaš na vodi upravlja zmajem u vazduhu i koristi za skijanje snagu vetra) i koji će na ovoj plaži imati najbolje uslove u Evropi. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...