ZAMENA UMESTO PUNJENJA BATERIJA ELEKTROMOBILA

ML

Firma iz San Franciska nudi zamenu ispražnjene baterije što traje samo pet minuta – umesto čekanja na višesatno punjenje sopstvene baterije
(ilustracija, stanica za zamenu baterija firme Ampl, foto - https://czechia.postsen.com/trends/)

Jedna od najtežih mana elektromobila - dugo vremena punjenja - na putu je da bude uklonjena ili bar znatno ublažena. Dok kod klasičnih automobila vreme punjenja goriva traje nekoliko minuta, kod  elektroauta to traje mnogo puta duže i tu se dosad teško nešto moglo promeniti.

"Zašto složeno kad to može biti jednostavno", tako su rezonovali u Amplu, dosad malo poznatoj firmi u San Francisku, gde su ponudili  način da punjenje pogonskim gorivom bude jednostavno i kod elektroautomobila. Ukratko, umesto punjenja, oni će jednostavno zamenjivati ispražnjeni elektro-akumulator. A to će trajati ukupno samo pet minuta!

Kada se elektroauto približi stanici Ampl, biće automatski prepoznat i otvoriće se vrata. Vozač parkira auto i umesto punjenja akumatora jednostavno će ispražnjeni, zameniti punim – pomoću robotske ruke. I sve to za samo pet minuta...

Zašto se ne bi prazan akumulator zamenjivao već punim akumulatorom, umesto da se baterije u autu pune kad se isprazne? Ostaje, recimo, nejasno kakav će biti kvalitet (starost) zamenjenih beterija i da li će vlasnici pristati na rizik da za svoju, eventualno, novu bateriju koja se ispraznila – dobiju staru, napunjenu, možda i od drugog proizvođača… Šta je sa rasһladnom tečnošću i problemima IP-a? Šta je sa novim automobilima gde je baterija sastavni deo šasije?

Do sada je već nekoliko firmi bankrotialo, pokušavajući da prodaje ovakvu uslugu, a među prvima (još 2013.) i jedna od firmi Ilona Maska, vodećeg proizvođača elektromobila.

Ample, međutim, nudi bolje razrađen koncept gde se finansira gradnja elektropunionica i, za početak, privlače masovni transporteri kao Uber taksi. Firma obećava da njen sistem „može lako da radi sa bilo kojim dizajnom elektrobaterija“. U krajnjem rezultatu, Ample tvrdi da je pogon na ovaj način za 20 % jeftiniji od benzina.

Veru u budućnost ovakvog načina obezbeđivanja pogona za elektromobile, pojačava i pojava na tržištu kineske firme NEO koja je u Evropi počela da gradi stanice za zamenu ispražnjenih baetrija – napunjenim, pošto je u Kini već zabeležila više od dva miliona zamena baterija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...