TRKA U KOSMOSU SE ZAOŠTRAVA

ML

Planira se i o ponovno stupanje čoveka na Mesec - posle više od pola stoleća
(ilustracija, umetnička vizija sletanja na Mesec, izvor Blue Origin)

Kompanija Blu oridžin (Blue Origin) američkog milijardera Džefa (Jeff) Bezosa dobila je dugo sanjane narudžbine od američke državne uprave za letenje NASA. Kako javlja Rojters, ova kompanija planira da za 3,4 milijarde dolara napravi lunarni modul koji će služiti za pistajanje na Mesecu. Na ovaj način NASA nastoji da pojača konkurenciju u svemirskoj idustriji.

NASA je u sličnom tenderu pre dve godine već izabrala firmu Spaseks (SpaseX) Ilona Maska (Elon Musk), takodje, milijardera,  koja već testira svemirski brod Staršip (Starship). Taj brod imaće isti zadatak tj pristajanje na Mesecu u okviru misije Artemis.

Blu oridžin planira saradnju u ovom projektu sa firmama Lokid (Lockheed) Martin, Draper, Boing, Astrobotik (Astrobotic) i Honejbi Robotiks (Honeybee Robotics). Rezultat treba da bude konstrukcija 16 metara dugog nosećeg sistema lunarnog modula.

"Čast mi je da sa Nasom mogu biti na putu ka Mesecu. Zajedno rešavamo problem sa odparovanjem kiseonika i vodonika kako bismo stvorili iz njih raketno gorivo koje će se moći se skladištiti i ovoj grani pomoći da uđe u još dublje sfere vasione", napisao je Bezos na svom tviteru.

U okviru misije Artemis 3, koja je planirana za godinu dana kasnije, astronauti treba da pristanu na Mesec, za šta NASA već računa sa s brodom Staršip (Starship). Ako bi se astronauti zaista spustili na Mesec to bi bilo prvi put posle daleke 1972. S modulom Blu oridžin NASA računa sa čak pet misija do 2029.    

NASA je u aprilu već predstavila imena četiri astronauta za let na Mesec krajem 2024. Među njima su tri Amerikanca i jedan Kanađanin.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...