KINA PREDNJAČI U ELEKTROMOBILIMA

ML

Lane je u svetu prodato 10,5 miliona elektromobila, od toga čak 6,2 miliona u Kini
(ilustracija, Kineski model elektromobila BYD - galeb ima početnu cenu u Kini od 12.750 australijskih dolara

Kina je u poslednjih 13 godina obilato dotirala razvoj elektromobila i, zahvaljući tome, kako piše AFP, temeljno transformisala celu ovu granu. Sada ova zemlja ima globalnu dominaciju s lancem isporučilaca-kooperanata tako da kineski elektromobili sve uspešnije konkurišu velikim svetskim proizvođačima.

Lane je u svetu prodato 10,5 miliona elektromobila, uključujući tu i hibride, od toga čak 6,2 miliona u Kini gde je, inače, svaki novi auto bio na baterije tj nema više nikakve produkcije klasičnih automobila. To je zaista najveći zaoket u istoriji industrije automobila. U apsolutnim ciframa Kina nadmašuje Evropu i SAD iako je lanjska godina bila i za Evropu rekordna. Iza uspeha kineskih elektromobila stoje dosledna politika kineske vlade i brži tehnološki razvoj.     

Kina je istorijski bila važni region za tradicionalne zapadne industrije automobila koje su tamo imale ubedljivi primat nad svakom konkurencijom. Lokalnim proizvođačima zbog toga dugo nije uspevalo da smanje tehnološko zaostajanje, a bojali su se i skepse kineskih kupaca prema domaćim automobilima. Zbog zavisnosti od Zapada kineska vlada je odlučila već 2001. da ubrzano isplanira i donese prve stimulanse u industriji i uopšte u ekonomskom sistemu. Glavni podstrekač je postao Van (Wan) Gang, koji je, inače još 90-ih ih radio u "Audiju" i tamo učestovao u uspehu prve generacije Audija 4. On je, najpre, s takozvanim programom 863, uspeo da ubedi politički vrh u sve veće ekonomske prednosti elektromobila. Već 2007. je postao ministar za nauku i tehnologiju i dobio od vlade za svoj plan elektromobilnosti – praktično, neograničeni budžet.

Prve masovne podsticaje za proizvođače elektromobila, kao i za kupce, vlada u Pekingu je lansirala još 2009. Dok su proizvođači elektromobila dobili širokogrude poreske olakšice, kupci su dobili velike dotacije. U prvom godinama mogle su se dobiti dotacije za jedan elektromobil od čak 100 hiljada juana tj. oko 11-12 hiljada evra. Dotacije su se razlikovale i po tome koliko je dotični elektromobil mogao da pređe s jednim električnim punjenjem.

Tokom 13 poslednjih godina Kina je investirala, preko dotacija, u razvoj industrije elektromobila fantastičnih 152 milijarde juana tj preko 12 milijardi evra. Potom je postupno smanjivala velike dotacije koje su, ipak, i dalje motivisale kupce da prelaze na elektromobile. Ovaj program je okončan s krajem 2022. kada su dotacije već bile mininimalne i to, uglavnom, na modelima više klase gde su u ceni učestovale između pet i 10 posto. Ostao je, ipak, poreski podsticaj tj oslobađenje od poreza na elektromobile koje će važiti, izgleda, samo do kraja ove godine. Osim poreskih olakšica, proizvodnju elektromobila su podsticale na razne načine vlade, od centralne preko pokrajinskih do lokalnih, naročito u masovnom prevozu tj proizvodnji autobusa. U poređenju "sa ostatkom sveta" Kina generalno prednjači u elektromobilizmu, u javnom saobraćaju a naročito u baterijama koje učestvuju često i do 40 posto u ceni.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...