SAMSUNG ULAŽE 230 MILIJARDI DOLARA U PROIZVODNJU ČIPOVA

ML

Južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike saopštilo je ovih dana da poluprovodnike smatra za jedan od strategijskih proizvoda
(ilustracija, Pogoni Samsunga kraj Seula: Južna Koreja želi da stvori najveću koncentraciju fabrika čipova i povezanih dobavljača u blizini glavnog grada Seula. Predsednik Ioon Suk-ieol govorio je u sredu u glavnom gradu Seulu o „ekonomskom bojnom polju“ u kojem se zemlje, velikim subvencijama i fiskalnom podrškom, bore za lokaciju industrije poluprovodnika. Samsung planira pet novih fabrika čipova u Južnoj Koreji)

Južnokorejsko mesto Pjongček (Pchjongchek), u okolini glavnog grada Seula, postaće za koju godinu najveći proizvodni centar naprednih čipova na svetu. Kompanija Samsung, kako piše AFP, planira da investira u narednih 20 godina impozantnu sumu od oko 230 milijardi dolara u proširenje svog već postojećeg proizvodnog kompleksa. Računa se da će, osim Samsunga, ovaj plan privući oko 150 drugih firmi, usmerenih na proizvodnju materijala i delova neophodnih za proizvodnju poluprovodnika.

Samsung, inače, najveća korejska firma, u tom kompleksu će proizvoditi čipove za memoriju i računarstvo. U ovoj prvoj oblasti je broj jedan u svetu (broj dva je druga korejska firma SK Huniks - Hunix). Tržište ovih poluprovodnika, usled rastuće konkurencije iz Kine (preduzeče YMTC), doživljava sada osetan pad cena pa Samsung hoće više da se usmeri na čipove za računare na kojima se bolje zarađuje.

Samsung je, istovremeno, jedan od najvećih kupaca čipova, u tržišnom segmentu u kome sada dominira tajvanska kompanija TSMC. Samsung najavljuje će pokušati da pojača pritisak na TSMC. Do 2027. planira da osvoji proizvodnju najnaprednijih čipova na svetu.   

Južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike saopštilo je ovih dana da poluprovodnike smatra za jedan od strategijskih proizvoda. Predsednik Jun Sok-jol je izjavio da tehnološki sektor predstavlja "ključnu aktivnost i deo nacionalne bezbednosti".

Proizvodnja vrhunskih čipova ima značajan uticaj i na odbranu saveznika kojima su potrebni ovi čipovi. A najviše se sada na "silicijumski štit" oslanja Tajvan.

Samsung, inače, već gradi fabriku u Teksasu koja će koštati 25 milijardi dolara. A konkurentski SK Hiniks namerava da u produkciju čipova u SAD uloži 15 milijardi dolara. Trenutno, kako je saopštilo nadležno minisarstvo u Koreji, ova zemlja nema takve planove za Evropu. Samsung je dodao da se u kompaniji razmatra investiranje u čipove za automobilski sektor koji prilično kaska u primeni čipova.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...