CENE BATERIJA ZA ELEKTROMOBILE RASTU PO PRVI PUT POSLE 12 GODINA

ML

Dosad su baterije za elektromobile pojeftinjavale svake godine za oko 10 posto a sada su litijum baterije poskupele u odnosu na lane za sedam posto
(ilustracija, što vam je veći domet potreban, to bi trebalo da navedete veći paket baterija – ili prihvatite da ćete morati da punite češće)

Posle dugog niza godina padanja, promenilo se ovih dana kretanje cena baterija za električna vozila, bar privremeno. Agencija Blumberg objavila je juče rezultate svog redovnog godišnjeg istraživanja BlumbergNef (BlommbergNef) prema kojem su litijum baterije za elektromobile poskupele u odnosu na lane za sedam posto. To se dogodilo prvi put posle 2010. kada je agencija počela da objavljuje ova kretanja.

Dosad su baterije za elektromobile pojeftinjavale svake godine za oko 10 posto. Sada su, međutim, proizvođači suočeni s novim izazovima. Sektor je na udaru rastućih cena sirovina i komponenti, kao i logističkih problema, izazvanih pandemijom koronavirusa. Rezultat toga je nova cena baterija koja je u proseku skočila sa lanjskih 141 na sadašnji 151 dolar za kilovat-sat. To se, prema autorima ovog izveštaja, neće promeniti ni naredne godine.

"Cene sirovina i komponenti za baterije su glavni uzročnik poskupljenja", ističe Evelina Stoiku, autor ovog izveštaja. Ona istovremeno ukazuje da se promenio odnos troškova izmedju baterijskog članka ostatka akumulatora. U ovom sektoru dosad je dugo važilo ustaljeno pravilo prema kome proizvodni troškovi baterijskog članka predstavljaju 70 posto ukupnih troškova. To sada više ne važi. Lane se taj odnos promenio na 74:26, a ove godine na čak 83:17.

Istraživači ostaju optimisti u tome da akumulatori, koji su od 2010. pojevtinili za čak 89 posto, svoj potencijal za sniženje proizvodnih troškova ni izdaleka nisu iscrpeli. Trend je, ipak, usporen u odnosu na ono što je javnost bila dosad navikla. Koliko pre dve godine agencija je procenjivala da će cene baterije pasti 2024. godine ispod granice od 100 dolara za KWH  a sada se računa da će se to desiti dve godine kasnije. Ta granica treba protom da omogući elektroautima da budu sposobni da  svojim troškovima konkurišu vozilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Najjevtinije baterije za elektroauta - 129 dolara za kwh, sada se proizvode u Kini, i to zahvaljući tome što je ova zemlja sama sebi dovoljna kao poptpuni baterijski prozvodni lanac. U SAD je ova proizvodnja skuplja za oko četvrtinu, u Evropi čak za trećinu. 

Najčešći sadašnji tip akumulatora za elektromobile jeste litium-železno-fosfatne baterije ili one sa hemijskim slogom nikl-kobalt-mangan. Naredne generacije baterija trebalo bi da se prave na bazi sumpora ili tvrdog elektrolita (supstanca koja sadrži slobodne jone koji je čine elektrolitom). U oba slučaja nove tehnologije treba da doprinesu izrazito dužem radijusu kretanja auta, bezbednosti automobila i nižim troškovima proizvodnje. No, na ove novine treba pričekati, kako se procenjuje, minimalno do druge polovine ove decenije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...