PRVU POLJSKU NUKLEARNU ELEKTRANU GRADIĆE AMERIKANCI

ML

Prema poljskom planu energetike do 2040, gradnja prve nuklearke trebalo bi da počne 2026, a prvi blok od 1,6 gigavata trebalo bi da počne da radi 2033.
(ilustracija, Kamala Haris, potpredsednica SAD i Mateuš Moravjecki, poljski premijer)

Premijer Poljske Mateuš Moraviecki ( Mateusz Morawiecki) izjavio je juče, posle razgovora s američkom potpredsednicom Kamalom Haris (Harris), da će "prvi poljski nuklearno-energetski projekt koristiti pouzdane i bezbedne tehnologije kompanije Vestinghaus (Westinghous)".

Kako prenosi poljska agencija PAP, ovaj dogovor treba zvanično da uskoro da potvrdi poljska vlada. Prema neimenovanim izvorima agencije Rojters, sporazum će se odnositi na prva tri od šest blokova poljske nuklearke. Portparol poljske vlade Pjotr Miler (Miller) nije, međutim, isključio da bi poljska vlada mogla u budućim projektima  nuklearne energetike mogla angažovati kompanije iz drugih zemalja.

Prema poljskom planu energetike do 2040, gradnja prve nuklearke trebalo bi da počne 2026, a prvi blok od 1,6 gigavata trebalo bi da  počne da radi 2033. Narednih godina trebalo bi da bude završeno ostalih pet blokova.   

"Razumeli smo da se odluke poljske vlade odnose na prva tri reaktora", izjavio je Rojtersu neimenovani američki funkcioner koji je dodao da će o ostalim trima, poljska vlada odlučiti kasnije. Prema njemu, "saradnja u gradnji nuklearne centrale šalje u Moskvu signal o  snazi veza između Poljske i SAD".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...