U NORVEŠKOJ 20025. UKIDA SE PRODAJA KLASIČNIH AUTA

ML

Još 2021. elektroauta su u ovoj zemlji činila 65 posto u prodaji, 22 posto su bili hibridi, a ostatak od osam posto su bila klasična benzinska i dizelska vozila
(ilustracija, Zadivljujući broj novih električnih vozila u Norveškoj: 84% prodaje novih automobila u januaru ove godine bili su na električni pogon)

Na evropskom tlu, ali mimo granica Evropske unije, najbrže se prelazi sa klasičnih automobila na elektromobile. To se događa u skandanavskim zemljama, a na prvom mestu među njima ubedljivo po tome je Norveška. Ova zemlja je upravo, kako javlja Blumberg, utvrdila novi smeli cilj - do 2025. ukinuće se potpuno prodaja klasičnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem! 

To nije neko veliko iznenađenje jer su u ovoj zemlji još pre pet godina, dakle 2017, elektroauta imala učešče u prodaji od preko 20 posto što ni dosad nije postignuto ni u jednoj zemlji u Evropi!

Još 2021. elektroauta su ovoj zemlji činila 65 posto u prodaji, 22 posto su bili hibridi, a ostatak od osam posto su bila klasična benzinska i dizelska vozila. Sada u njoj najvći udeo u prodaji imaju Tesla Model 3, Audi Q4 e-tron, Hyundai Ioniq, BMW iX i Škoda Enuac.

Iza ovakve popularnosti elektromobila u Norveškoj stoji više faktora. Znatan uticaj ima visoka kupovna moć stanovništva i njihova obrazovanost. Teme kao što su zaštita sredine i kvalitet vazduha za Norvežane su među najvažnijim. Električni pogon ima posebno mesto u ovoj zemlji u kojoj se čak 99 električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora (voda i vetar). Uspehu elektromobila dosta pomaže i državna politika preko niza povlastica koje imaju vlasnici elektroauta. Na primer, elektroauta su prilikom kupovine i uvoza oslobođena poreza i carine, sasvim ili delimično. Za elektro-auta parkiranje je besplatno, putarina je sa popustom, mogu prilikom gužvi koristiti trake za autobuse...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...