SUMRAK CeBIT-a

Milan Đukić

Poznate svetske kompanije odustaju od najvećeg svetskog sajma

Logotip CeBIT

Već nekoliko godina se u ICT svetu može čuti da, iako se to ne može reći na osnovu zvanične statistike o broju izlagača i posetilaca, čuveni sajam CeBIT gubi svoj ugled i primat. Da nije reč samo u glasinama, potvrđuju saopštenja tri vodeća svetska proizvođača mobilnih telefona - kompanija Motorola, Nokia i BenQ - da neće učestvovati odnosno neće imati svoje zasebne štandove na narednom CeBIT-u. Nezvanično su i druge kompanije, posebno proizvođači elektronskih uređaja široke potrošnje, najavile da će preskočiti sajam u Hanoveru.

"Nećemo imati svoj štand na CeBIT-u, ali ćemo mobilne telefone prestaviti na štandovima operatera mobilne telefonije koji će biti prisutni na sajmu", izjavila je u pre desetak dana portparolka kompanije Motorola koja nije obrazložila odluku već je samo napomenula da kompanija menja svoju strategiju marketinga na sajmovima u Evropi.

Ranije su istovetnu odluku saopštili i predstavnici kompanije BenQ i njene podružnice za mobilne telefone BenQ Mobile GmbH & Co. Ova tajvanska kompanija trenutno razmatra učešće na sajmu elektronskih uređaja široke potrošnje IFA u Berlinu, kao i veće angažovanje na skupu 3GSM World Congress u Barseloni.

Slično razmišljaju i u kompaniji Nokia. "Želimo da se usredsredimo na skupove koje samostalno organizujemo, kao što je Open Studio koji je ove godine održan u Berlinu", izjavila je portparolka Kristina Bolman. I Nokia će biti prisutna na skupu 3GSM, ključnom događaju za proizvođače mobilnih telefona, na kojem ova finska kompanija uobičajeno predstavlja svoje nove modele. "CeBIT i 3GSM se održavaju u razmaku od dve sedmice, s tim da je svetski kongres u Barseloni prvi što znači i važniji za vesti i predstavljanje noviteta u mobilnoj telefoniji."

Koje će sve kompanije i sa kojim obrazloženjem takođe saopštiti odluke o neučestvovanju na CeBIT-u 2007 znaće se narednih meseci. Ipak, sigurno je da interesovanje za CeBIT među potencijalnim izlagačima opada pre svega zbog činjenice da odgovorni u mnogim kompanijama smatraju da veliku i skupu predstavu u Hanoveru uglavnom posećuju poslovni ljudi a ne krajnji potrošači.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...