Od 2035. u EU će se prodavati samo automobili bez emisije CO2

ML

Ovaj predlog deo je šireg plana da se do 2030. snize emisije CO2 u Uniji za 55 posto u odnosu na 1990. a u narednih 20 godina da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent na svetu
(ilistracija, Da li je moguća namera da se postigne vožnja bez CO2 - električnim vozilima?)

Evropska komisija (EK) planira, kako javlja Blumberg (Bloomberg), da od 2035. u Evropskoj uniji bude moguće da se kupi samo automobil na  isključivo električni ili vodonični pogon. Drugim rečima, prodavaće se samo vozila koja neće imati nikakve emisije CO2.

EK planira, takođe, da predloži da emisije ličnih i lakih privrednih vozila moraju od 2030. biti niže za 65 posto.

auto-vodonik-BMW2

Automobil na vodonični pogom

Deo ovih promena jeste i obaveza za vlade u državama-članicama da u međuvremenu razviju odgovarajuću infrastrukturu za punjenje baterija elektrikom, odnosno vodoničnim gorivom. To znači da bi morale da se obezbede stanice za punjenje baterija na svakih 60 kilometara, a vodonične stanice na svakih 150 kilometara.

Ovaj predlog, koji uskoro treba zvanično da se pojavi u javnosti, deo je šireg plana da se do 2030. snize emisije CO2 u Uniji za 55 posto u odnosu na 1990. a u narednih 20 godina da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent na svetu. 

Rok od petnaestak godina za prelazak na isključvo bezemisioni pogon nije slučajan. Kako tumače analitičari, toliko godina trajaće otprilike kompletna ili skoro kompletna zamena starog voznog parka, tojest za to vreme će ogromna većina vozača zameniti svoj stari auto za elektromobil ili auto na vodonični pogon. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...