U Češkoj se može kupiti naš "fića" na električni pogon-cena 24.000 evra!

M.L.

Elektromobilnost se ne odnosi samo na nova vozila već obuhvata i segment tzv istorijskih auta
(ilustracija, Projekt je nastao u Makedoniji gde je, kako ističe Euro.cz, "fića" bio i ostaje veoma popularan)

Na češkom tržištu se od nedavna, kako piše portal Euro.cz, mogu kupovati nove elektro Zastave 600 ili 750 posle kompletne obnove i sa - električnim pogonom. To je deo čitave revolucije u razvoju elektromobila koji obuhvata i razne „veterane“ na električni pogon.

Fića među čuvenim markama

U Evropi se, inače, u tome još više odmaklo pa se mogu kupiti u nizu elektro-verzija, na primer „lančija (Lancia) delta“, koja se pojavila na svadbi princa Harija (Hary), potom “porše“ (Porsche) 911, „sitroen (Citroen) DS“, „folksvagen (WV) buba“... pa onda i „rols-rojs fanta (Rolls-Royce Phanta)...  Najveću slavu je zadobio "Jaguar" s svojim E-Type Zero.

I tako, od pre neki dan može se u Češkoj kupiti novi produkt kompanije ZAS ilektrik (Electric), označen kao G20, TC20 i TCR20. Taj automobil, kako precizira Euro.cz, potiče od modela Zastava 750, poznatijeg kao "fića" odnosno FIAT 600.

Projekt je nastao, inače, u Makedoniji gde je, kako ističe Euro.cz, "fića" bio i ostaje veoma popularan (pitanje je - zar pravi koproducent nije kragujevačka Zastava koja je oko tri decenije proizvodila nacionalnog automobilskog miljenika "fiću").

Kao pogodnost za ostvarivanje ovog projekta, Euro.cz navodi to što je proizveden veliki broj ovih auta i rezervnih delova koji mogu biti upotrebljeni za nova vozila.

„Stilski“ tip elektromobila

Sama proizvodnja "elektro zastave" ima dve faze. Najpre se obavi kompletno renoviranje a potom se instalira električni pogon. ZAS ilektrik ima bateriju od 10 KWH i elektro-motor snage 20 KW, tj 27 konjskih snaga (što je čak i više nego što su imale prve prvobitne "fiće" iz Kragujevca 60-ih godina). U toj novoj verziji "fića" bi bio relativno lak tj težio bi oko 600 kilograma.

Cena osnovne verzije električne "zastave 750" na češkom tržištu iznosiće, zajedno s porezom, oko 639 hiljada čeških kruna tj oko 24,5 hiljada evra. Za te pare može se kupiti i sasvim novi tip elektromobila ali taj auto neće biti "stilski". Visoka cena električnog "fiće" proističe iz toga što je za proizvodnju ovakvog ili sličnog elektromobila neophodan, uglavnom, ručni rad.

Proizvođač, u prodaji ovog vozila računa, pre svega, s tržištem bivše Jugoslavije ali je teško predvideti kako će auto proći na ovom tržištu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...