Ukradeni podaci s Fejsbuka za pola milijarde ljudi - na prodaji!

M.L.

Nestali podaci mogli bi da omoguće kiberzločincima da se izdaju za druge osobe, odnosno lažno predstavljaju
(ilustracija, Fejsbuk je i ranije imao problema zbog "nestanka" podataka njegovih korisnika))

Na internetu se proteklog vikenda pojavila ponuda za prodaju databaze za više od pola milijarde korisnika Fejsbuka, javlja AP. Radi se o telefonskim brojevima, punim imenima korisnika, geolokacionim podacima, imejl (e-mail) adresama i datumima rođenja.

Radi se, prema ovoj agenciji, o "još jednom primeru mogućeg nedovoljnog osiguranja korisničkih podataka na ovoj platformi". Eksperti strahuju od o zloupotreba ovih podataka za kiberzločine. O ovome je prvi izvestio portal Biznis insajder (Business Insider). Fejsbuk, međutim, tvrdi da je problem moguće krađe ovih podataka rešio još 2019.

Ova društvena mreža već duže vreme ima probleme sa obezbeđenjem korisničkih podataka. Tako je 2018. na ovoj društvenoj mreži bila isključena funkcija koja je omogućavala da korisnici međusobno kontaktiraju preko telefonskog broja. To se dogodilo upravo kada je britanska analitička kompanija Kembridž analitika (Cambiridge Analitica) dobila pristup podacima za 87 miliona korisnika bez njihovog znanja i dozvole.

U decembru 2019 izvesni ukrajinski bezbednosni ekspert je obznanio da je na internetu otkrio databazu sa imenima, telefonskim brojevim i identifikacinom brojevima više od 267 miliona korisnika, većinom iz Sjedinjenih Država. Nije, međutim, jasno da li se ovaj novooglašeni nestanak databaze tiče i Fejsbuka...

Nestali podaci mogli bi da omoguće kiberzločincima da se izdaju za druge osobe, upozorava, prema Biznis insajderu, Alon Gal iz kibernetske kompanije Hadson rok (Hudson Rock), koji je prvi upozorio tokom vikenda na celi ovaj slučaj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...