PROMENLJIVE HALJINE

Danas

Kibermoda postaje sve luđa

Kibermoda

Čuvena ženska rečenica "Nemam šta da obučem" uskoro bi mogla da postane stvar prošlosti. Taman kad smo pomislili da je "topla voda" u modnoj industriji odavno otkrivena i da se manje-više sve kolekcije koje nam modni kreatori nude svake sezone svode na reminiscencije prošlih vremena i na vraćanje stilova odevanja u modi - stiže iznenađenje.

Turski modni kreator Husein Čalajan odavno je u modnom svetu poznat po raznovrsnim inovacijama. Posetioce pariskog Sajma mode je ovoga puta dočekao sa pet haljina koje automatski menjaju kroj i stil. Rajsferšlusi se zatvaraju, tkanina se skuplja, rubovi haljine se podižu i to bez ikakve ljudske pomoći. U svakoj haljini nalazi se kompjuterski sistem koji je osmislila londonska firma 2D3D.

Nema sumnje da će ove "haljine s motorima" kako ih od milja zovu doživeti veliku popularnost. Naime, jedan kroj iz 1906. godine lako se preobražava u kroj haljine kakva se nosila 1916. Ili haljina kakva se nosila 1986. lako se preobržava u haljinu iz 1996. ili 2007. godine.

Kako onda ove haljine rade? Haljine rade elektronski pomoću motora s nekoliko brzina. U haljine su zašiveni mali jastučići koji su smešteni na mestu zadnjice gde se nalaze baterije, mehanizmi za upravljanje haljinom poput mikročipova i mikrokontrolera. Motori su veliki kao trećina jedne hemijske olovke u prečniku od devet milimetara. Svaki od motora ima malu dizalicu koja je onda priključena na končano vlakno koje je povezano sa "softverom zašivenim u korsetu haljine". Te male "cevčice" koje nose softver su, kažu oni koji su učestvovali u izradi haljine, bile izuzetno komplikovane za zašivanje. Neki korseti su imali čak četrdesetak cevčica.

Ali, pravo pitanje i dalje ostaje hoće li se ove haljine naći u slobodnoj prodaji, ili je samo reč o hiru nadarenog modnog kreatora? Mnogi veruju da ovakvu odeću, koliko god želeli da je kupimo, nećemo naći u prodavnicama, sva je prilika da će završiti kao eksponat u nekom muzeju primenjene umetnosti ili IT dostignuća.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...